Julen ombord
BÅTJUL: Julefeiring ombord for Linda og Bjørn Vigeland.

Julekveld ombord

Linda og Bjørn Vigeland feirer jul ombord i SY "Artic Lady" av Bergen med pepperkakehus, ribbe og svigermor på 87!

Publisert Sist oppdatert

Vi har bodd i båt i snart 4 år, forteller Linda og Bjørn. Dette er den tredje julen ombord. Vi ligger i havn på Marineholmen i Bergen. Båten er pyntet til jul og ribbe og pepperkakehus lages på gassovnen ombord. 

Linda og Bjørn Vigeland feirer jul ombord.
JUL I BÅTEN: Linda og Bjørn Vigeland feirer jul ombord.

Hun heter "Artic Lady" og er 43 fot. Vi pynter hele båten til jul med lys ute og inne. Det er godt og varmt med dieselvarmer og avfukter , så det ligger på 22-24 grader inne. Jul i båt er intimt og koselig, ikke plass til de store selskapene, men dekker greit til 6-7 rundt bordet. 

Pyntet til jul i Artic Lady.
JULEPYNTET: Pyntet til jul i Artic Lady.

Vi har landstrøm og frostfrie kraner på kaien. Slangen kan fryse lit men det ordner seg som regel. Noen ekstra fortøyninger må ligge klart når det meldes stiv kuling, ellers ligger vi ganske lunt. Vi er endel som bor i båt her, og har endel sosiale arrangement som felles lystenning på alle båtene 1. des med bålpanne og gløgg på kaien.Vi har funnet en bostil som passer og godt, det er enklere enn folk kanskje tror, varmt og godt og sosialt, så vi anbefaler det for folk som har lyst å prøve det ut,Vi er begge båtvant og har hatt båt i mange år, nå er det bare oss to. Vi har seilt endel på norskekysten og noen turer til Shetland, fair Island, Orknøyene Skottland.

BAKST: Klart du kan lage smultringer ombord.
BAKST: Klart du kan lage smultringer ombord.

Julen starter med hovmesteren på lillejulaften, siste år har vi hatt julebad med badstue på en flytende badstue like ved båten, og deretter rigget oss til ombord med rett drikke for å skåle med hovmesteren. Da har Bjørn også laget en liten ribbe med sprøstekt svor som vi har som litt kveldsmat. Om kvelden henges julesokkene på lugardørene og morgenen blir det snop og julefilmene som vi må få med oss.Julaften blir det pinnekjøtt og multer og gjerne en varm gløgg før middag i cockpiten hvor vi har varmelampe og julelys, blir som en innebygget altan . Blir nesten som å være på hytten i julen, men vi slipper pakkingen, sier de.

SVIGERMOR: Og svigermor (87!) er med.
SVIGERMOR: Og svigermor Lise Vigeland (87!) er med.
SY 'Artic Lady'
SY "Artic Lady"

...

JULETRADISJON: Båtfolket på Marineholmen har en tradisjon med å arrangere lysfest. Alle tenner lysenee samtidig og så serveres gløgg og pepperkaker.
JULETRADISJON: Båtfolket på Marineholmen har en tradisjon med å arrangere lysfest. Alle tenner lysene samtidig og så serveres gløgg og pepperkaker.

...

JULEHUS OMBORD: Pepperkakehus i båten.
JULEHUS OMBORD: Pepperkakehus i båten.

...

SPRØ: Svoren blir like sprø ombord, men julekvelden er det pinnekjøtt.
SPRØ: Svoren blir like sprø ombord, men julekvelden er det pinnekjøtt.