SMUGLETUR: Dette lokale postkortet fra forbudstiden viser glade nisser på smuglertur fra Færder fyr. Foto: Håvard Solerød.
SMUGLETUR: Dette lokale postkortet fra forbudstiden viser glade nisser på smuglertur fra Færder fyr. Foto: Håvard Solerød.

«Glædelig jul» fra nisser på smuglertur

Fra 1917 til 1927 var det forbudt å selge brennevin i Norge. Resultatet var en utstrakt smuglervirksomhet – ikke minst i Oslofjorden. Selv på postkortene ble forbudstiden gjenstand for humor og juleglede.

Publisert

– Før viste Færder fyr kun hvite lys, nu lyser den «Black and White», het det i en tegning i vittighetsbladet Vikingen fra året 1921, humrer historiker og båtentusiasten Eivind Luthen til Båtmagasinet. Færder fyr var et knutepunkt hvor spriten ble hentet.

-I 1920 ankret smuglerfartøyene opp utenfor Færder. Da lå de i internasjonalt farvann og brøt ikke norsk lov. De norske kundene kom i småbåter og betalte for 10 liters spritkanner med gode, norske kroner, forteller Luthen. Avstanden fra Nøtterøys østside og ut til Færder, eller Grisebåene, var ikke lengre enn at den kunne tilbakelegges med robåt en stille natt. Kysten er lang og det var mange bortgjemte bukter på øyene rundt omkring.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER