Test av bunnstoff
Test av bunnstoff
Test av bunnstoff
Test av bunnstoff
Test av bunnstoff

Test av bunnstoff

I sommer blir testvinneren Jotun Non-Stop utfordret av Biltema og AF2 fra Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv hadde en større test av selvpolerende bunnstoff sommeren 2009. Den gang gikk Jotun Non-Stop av med seieren. Nå er en Morgan 5250 påsmurt tre forskjellige bunnstoff. Alle selvpolerende. Skroget er delt i tre. Fremre del er det Jotuns Non-Stop, midtre del AF2 og bakre del Bunnstoff fra Biltema.

Du finner testen av bunnstoff i Båtliv her.

Nytt i Norge

AF2 er utviklet i Frankrike og skal i følge importøren Sola-Shipping holde en høy kvalitet. Sola Shipping fører også bunnstoffet Seajet. Det unike med AF2 er at det inneholder PTFE, eller Teflon, noe som er unikt for selvpolerende bunnstoffer. PTFE skal gi en glattere overflate, noe som skal gi økt fart. Denne funksjonen har noen effekt vil testen ikke gi noen svar på.

AF2 er egentlig en utfordrer til VC17 som også inneholder PTFE, men AF2 er enklere i bruk. Jeg tør også å påstå at den er mer effektiv mot groe, forteller Arne H. Kinn i Sola Shipping.

Biltema billigst

Så langt har vi ikke sett noen effekt av bunnstoffet på vannet, men vi har sett effekten i lommeboken. Alle bokser inneholder 0,75 liter, og Biltema er best på pris. Den koster 149 kroner literen. Jotuns bunnstoff har en veiledende pris på 239 kroner, men testboksen er kjøpt på Maritim for 198 kroner, kun 50 kroner mer enn bunnstoffet til Biltema.

AF2 koster mest, 330 kroner per boks. Bunnstoffet er i salg i noen utvalgte butikker i Oslo, Bergen og Ålesund.

Rør godt

Non-Stop hadde en tynn suppe på toppen, og en seig masse i bunnen av boksen. For å få en jevn blanding måtte det til mye røring. Både AF2 og Biltema var enklere å røre ut.

Bilteam hvitest

Mange sverger til hvit bunnstoff, tross for at eksperter fraråder denne fargen. Bunnstoffet blir mer effektivt med mørk farge. Non-Stop er gulaktig før man rører i boksen. I det bunnstoffet er på skroget ser det OK ut, men dekkevnen er ikke så bra som konkurrenten. Jeg vil gjerne legge et tynt lag, slik at det ikke bygger seg opp med bunnstoff i bunn, men Non-Stop har jeg lyst til å legge på to lag, men holder meg til ett. Ag2 dekket bedre, men fargen er ikke hvit. Grå-hvit står det på boksen. På skroget så den heller ut som lys lilla.

Bunnstoffet fra Biltema er kritt hvit. Det har også en god dekkevne og gir helt klart det best estetiske resultatet før båten er på vannet.

Spiser rullen

Jeg liker å bruke en skumrulle til bunnstoff. Det gir et tynt og jevnt lag. Kjemien i bunnstoffet er tøff på skumrullen, men kjemien virker å være forskjellig. Non-Stop tok rullen kjapt, og var ferdig etter noen få kvadratmeter. Verken Ag2 eller Biltema så ut til å gjøre skade på malingsrullen.

Før båten er i vannet, så er Biltema en klar vinner. Best pris, best farge, god å smøre på.