Tar ikke båtførerprøven

Syv av ti båtfolk har ikke båtførerprøven.

Publisert

Til tross for at båtførerbevis har vært obligatorisk for førere av fritidsbåter siden 2010, svarer syv av ti båtfolk i en fersk undersøkelse at de ikke har tatt båtførerprøven melder Codan Forsikring.

 

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført blant båtfolk over hele landet av analyseselskapet YouGov på vegne av Codan Forsikring, sier 71 prosent av de som har eller har tilgang til fritidsbåt at de ikke har tatt båtførerprøven. På Sørlandet har fire at ti båtførerbevis, mens bare hver femte har det i Nord-Norge og Trøndelag, hevder Codan i en pressemelding.

Regelen som ble innført i 2009, sier at alle førere av fritidsbåter på mer enn åtte meter og med mer enn 25 hestekrefters motor må ha båtførerbevis om de er født etter 01.01.1980. For båtførere født før 1980 er båtførerprøven frivillig.

 

Unge

Mens hele 58 prosent av de spurte som ikke har tatt båtførerprøven heller aldri har vurdert å ta prøven, svarer halvparten av de under 34 at de vurderer å ta den. Dette er den aldersgruppen som må ha båtførerbevis for å kunne føre fritidsbåt over en viss størrelse.

 

–Vi mener alle har godt av å friske opp kunnskapen før båtsesongen starter, særlig navigering og sjømerking, samt vikepliktsregler til sjøs, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

 

Kvinner

I følge undersøkelsen har hver tredje mann båtførerbevis, mens det bare er én av fem kvinner som har det. Hele 77 prosent av de spurte kvinnene som ikke har tatt båtførerprøven sier at dette skyldes at de aldri selv fører båten.  Dette opprører Faaberg, som selv er en ivrig seiler og tilbringer store deler av sommerferien i båt.

 

– Alle som er på sjøen trenger kunnskaper om hvordan man skal oppføre seg, hvilke regler som gjelder og hvordan man skal håndtere båten – uansett om den er stor eller liten. Om noe skulle skje, er det ekstra trygt om flere enn typisk mannen i familien kan føre båten trygt. Det er viktig for trivselen om bord også, at alle kan gjøre sin del. Ikke er det vanskelig heller, avslutter Faaberg.

 

Båtførerkurs gjennomføres over hele landet, eller man kan lese seg opp på egenhånd. Det finnes flere gode tester og guider på nettet. Selve prøven gjennomføres på nettet på www.norsktest.no eller på godkjente testsenter landet rundt.

 

Powered by Labrador CMS