Stedet tyskerne ikke ville brenne

Når du kommer til Havnnes handelssted i Lyngen, går du rett inn i den gamle kystkulturen. Den hvitmalte bygda beskrives flere steder som et av landets vakreste og mest verdifulle handelssteder. Selv Ikke tyskerne hadde hjerte til å brenne Havnnes under evakueringen i 1944.

Publisert

Hvert år lokkes ski- og båtturister til uforglemmelige turer i frisk og storslått natur på Uløya i Lyngen. De fleste gjør som oss og ankommer eller avslutter turen ved bryggene på Havnnes. Etter å ha blitt sluppet av med ski på bena på den andre siden av øya, har vi brukt dagen til å klatre opp de vel tusen meterne til topplatået på øya, fulgt løypene sørover, og blitt belønnet med en storslagen utforkjøring med panoramautsikt over Lyngsalpene på vår vei ned til de ventende båtene ved Havnnes brygge. 

Spart for krigsflammene

Et slitt stykke papir med store bokstaver i sort tusj midt på veggen gjør ekstra inntrykk. «daher nicht zerstören!» vekker til live motstridende følelser, selv for undertegnende, som kun kjenner til herjingene under den andre verdenskrig i Nord-Norge gjennom min fars beskrivelser av sin barndom i Tromsø på 1940-tallet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS