Sommertokt 2020

Solide brygger med gode fortøyningsanlegg
Solide brygger med gode fortøyningsanlegg

Flotte brygger ved byggeplass

Onarhamn på Tysnesøy byr på en av Norges beste gjestehavnsbrygger, men på land er det støyende anleggsvirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Onarheim, 59° 56′ 48″ Nord og 5° 37′ 41″ Øst

Kontrastene er store i Onarheim, en naturskjønn liten vestlandsbygd med vakker hvit kirke ved foten av grønne bakker. Fjorden er rammet inn av høye fjell med hvite snøflekker, og den glitrer sølvforgylt mellom mørke regnbyger.

Vi fortøyer ved et bryggeanlegg som vi sjelden har sett maken til. Her er 85 plasser med solide båser. Hver tiende meter er det store vann- og strømposter som er utstyrt med livbøyer og brannslukkere. Her er også nødstiger hver tiende meter, og kraftige kryssholt i syrefast stål. Ved strømpostene står det lysmaster, og her er benker og bord mellom lampene.

Oppdrett

Dette minner om et slags bryggenes Champs Elysees med sløyebenk, men ellers er det lite som minner om en europeisk storby. På land går anleggsmaskinene for fullt med å hugge stein og blande sement, men det er få folk å se, og ingen havnebetjening. Vi treffer en anleggsarbeider på land som kan fortelle at det pågår stor satsing på rognkjeksoppdrett til bekjempelse av lakselus. Han peker og forteller at butikken ligger forbi kirken.

En elektronisk tavle ved søppelcontaineren ved nærmeste naust forteller at havneavgiften er på 200 kroner for båter over 30 fot, og kan betales med Vipps. Treningssenter og OnarTun butikksenter finnes også, men vi fant ikke noen servicebygg med dusj og toalett ved havnen.

Onarheim scorer høyt på vakker natur og solide og trygge brygger, men den hektiske byggeaktiviteten er støyende, og det skjer lite annet på land. Man sover godt når båten ligger trygt fortøyd, men det finnes hyggeligere ting å våkne til enn lyden av maskiner som pigger stein på land.

85 gjestehavnsplasser

200 kroner for båter over 30 fot med vann og strøm inkludert

Gratis Wifi

Mer info her på Facebooksiden til OnarHamn