Åpnet bunnventilene på russisk yacht

En ukrainsk sjømann ville senke luksusyachten til russeren Alexander Mijeev, og åpnet bunnventilene mens yachten lå til kai i Port Adriano på Mallorca.

Publisert Sist oppdatert

Den 55 år gamle ukraineren ble fremstilt for spansk rett søndag etter at han ble pågrepet da han gikk i land fra 70 millioner kroners yachten han forsøkte å senke, skriver Marine Industry News.

Ukraineren ble forbannet da han så nyhetene fra hjemlandet om russiske rakettangrep på boligblokker, og bestemte seg for å ta hevn. Yachten «Lady Anastasia» tilhører Alexander Mijeev, som er toppsjef for den russiske våpenprodusenten Rosoboronexport. og som ukraineren hadde jobbet for i ti år.

I retten tok ukraineren fullt ansvar for gjerningene sine, og fortalte at han åpnet bunnventilene i maskinrommet samt i en av lugarene før han slå av hovedstrømbryteren og ba mannskapet ombord gå i land. Det øvrige mannskapet på båten fikk stengt ventilene mens yachten fortsatt hang i fortøyningene, og før den sank.

Da han ble anholdt på kaia av Guardia Civil overga han seg frivillig til politiet og forklarte at han forsøkte å senke yachten fordi eieren er en kriminell som produserer våpen som dreper uskyldige ukrainere. Han ble løslatt av dommeren etter høringen.

Amerikanske Boattest.com melder at kun syv oligarker er på listen over personer som USA og EU vil konfiskere eiendelene til, og ingen av dem er blant dem som eier de største yachtene. Nettstedet hevder at AIS er slått av på de russiskeide superyachtene som nå formodentlig er på kurs til havner der de ikke risikerer konfiskasjon. Tyrkerne har sagt at de vil nekte russiske militærskip å passere gjennom Bosporos-stredet, men det er uklart om også oligarkenes superyachter vil bli stoppet.