Praktisk båtliv: Slik blir du en sikrere skipper

Begrepet «bedre føre var» dekker godt holdningen du skal ha for å skape en trygg båt og være en sikker skipper.Det er ikke alltid moro å hele tiden fokusere på det verst tenkelige tilfellet, men å være godt forberedt i tanker og handling kan redde bådemannskap og båt.

Publisert

Statistisk sett kommer flere av oss til å få problemer med båten i løpet av sommeren. I nesten alle tilfeller ender det godt, og det er sjelden noen stor fare for mannskapet om bord. Men når en farefull situasjon oppstår så er det skipperens ansvar å ta affære. Førsteprioritet er å sikre mannskapet, dernest å redde båten dersom det lar seg gjøre.

En undersøkelse som er gjort av det svenske Sjøräddningssällskapet viser at nesten halvparten av dem som må be om hjelp har problemer med motoren. Deretter kommer grunnstøtinger, mangel på drivstoff, og batterier uten spenning. De fleste problemer er ting man lett kan avverge med litt kunnskap. 

Alle båteiere bør kunne gjennomføre en enkel service på sin båt. Som et minstemål bør man kunne bytte filter, lufte dieselmotoren og kontrollere væskenivåer på motor, gir, drivstoff og batterier. Dette er definitivt det mest effektive tiltaket mot problemer til sjøs.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS