Politiet avventer instrukser
Politiet avventer instrukser

Politiet avventer instrukser

Først i slutten av neste uke blir det klart hvordan politiet skal forholde seg til folk som kjører uten båtførerbevis.

Publisert

Torsdag 6. og fredag 7. mai samles representanter fra politistasjonene langs kysten seg til orienteringsmøtet i Stavern der det vil bli lagt sentrale føringer fra Justisdepartementet på hvordan politiet skal forholde seg til kravet om båtførerbevis for alle som er født etter 1980, fra 1. mai i år.

Båtliv har snakket med politistasjonene i tre av de mest aktive områder for lystbåttrafikk i sommerferien, Hvaler, Tønsberg og Kragerø som alle er forberedt på nye oppgaver til sommeren. Felles for alle er at innsatsen mot båtfyll, råkjøring og manglende sikkerhet blir omtrent lik fjorårets.

Ved Hvaler Lenmannskontor har man to båter som skal benyttes i patruljering. Man vil ikke spesielt føre dokumentkontroll, men på generelt grunnlag ta vare på sikkerheten til sjøs. - Vi kommer forhåpentligvis til å patruljere på sjøen i hele sommerferien, forsikrer politiførstebetjent Thor-Arild Hansen. Hverken han eller kollegaene fra Tønsberg eller Kragerø kan svare sikkert på straffenivået for å ferdes uten båtførerbevis, noe som gjelder for alle født i 1980 eller senere.

- Det ligger idag ikke til rette for å utstede forenklet forelegg, sier han. Dermed må vi anmelde dem som ikke har papirene i orden, og da blir det politijuristen som fastsetter boten, som blir bergenet ut fra anmeldtes inntekt og formue.  - For dem som har glemt beviset hjemme kan det være aktuelt med fortenklet forelegg, men størrelsen er det ingen som vet, sier han. Det kan også være aktuelt med trinnvis opptrapping av bøtene ved gjentatte forseelser.

Ulike regler for fartsgrenser

Det som kan virke forvirrende på båtfølket er at det er kommunene selv som setter fartsgrensene i sine områder. I Telemark samarbeider fore kommuner. Her det det mange steder redusert fart i tidsrommet mellom 1. juni og 30. august, men dette er godt anvist ved skilting. Det samme gjelder i området rundt Hvaler.

I Tønsbergskjærgården er det generelt 5 knops fart inntil 100 meter fra land. Deretter er det inntil 30 knops fart, men vil man virkelig gi jernet må man legge ruten øst om Bolærne, Fulehuk og Færder.

- Vi kommer til å ta stikkprøver og tilfeldige kontroller, meldes fra Tønsbergpolitiet.

På ettermiddagen fredag 7. mai blir både polities og vi trolig kokere.

Powered by Labrador CMS