Tar påsketuren fra Kristiansand til Asker

Påskeferien for Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie blir båttur alene fra Kristiansand til Asker i en 23 fots daycruiser.

Publisert Sist oppdatert

Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie har nylig tatt båtførerprøven. De siste dagene har de likevel pugget pensum, slik at sikkerhet, navigasjon og sjømannskap blir ivaretatt på årets påsketur. De to 16-åringene har lagt skiene på hylla. I stedet bo kjøre en Uttern D65 fra Kristiansand til Asker. Turen er beregnet å ta tre-fire døgn.

– Båten er akkurat passe stor til denne turen, men det er en daycruiser, og ikke ment for skikkelig hardt vær, sier Basberg. De reiser til Kristiansand tirsdag, men slik været ser ut nå blåser det for mye til å kaste loss før onsdagen.

– Vi tar det litt som det kommer med været, og hvor lang tid vi bruker og hvor mye tid vi bruker i båten. Men det er meldt ganske bra vær på onsdagen og torsdagen, og da kan vi tilbakelegge større strekninger, sier Astri Nissen-Lie.

På turen oppover ønsker de å besøke de største havnene.

– Vi har lyst på strøm om natten, fordi det kan være ganske kaldt. Vi har også med en ovn

Vi tenker muligheten for å besøke Lillesand, Risør, Kragerø og Arendal. Kanskje også Tønsberg, sier Liv Hanh Basberg.

UTTERN D65: Båten som Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie skal ta fra Kristiansand til Asker..
UTTERN D65: Båten som Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie skal ta fra Kristiansand til Asker..

Blandede følelser

Det er første gang vi er på tur helt alene og overnatter i en båt. Dette blir en ganske lang strekning som vi ikke er så kjent fra før. Og det er jo litt skummelt for foreldrene våre, og det skjønner jeg jo, sier Astri Nissen-Lie.

Axel Nissen-Lie er faren til Astri, og ble først overrasket da han første gang fikk høre ideen om en slik tur.

– Først trodde jeg at Astri skulle være med foreldrene og Liv, og hadde ingen bekymringer, men da jeg forstod at det bare ble to 16 åringer, så ble jeg litt bekymret, men mest imponert, sier han.

Noe mer blandede følelser har moren til Astri, Gro Nissen-Lie.

– En del av meg vil at hun skal være en tøff båtkompetent jente. Jeg synes det er gøy at de har lyst til å ta turen, og generelt at jenter skal ta mer ansvar i båt. En tur som denne vil gi mestringsfølelse og økt kompetanse. Jeg har nok vært veldig opptatt av diskusjonene rundt sikkerhet på sjøen i planleggingen. Når det er sagt er jeg nervøs og ønsker at hun skal holde seg hjemme i sofaen med meg. Veldig blandede følelser, som det ofte er, sier Astris mor.

RUTE: Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie har planlagt turen fra Kristiansand til Asker i minste detalj.
RUTE: Liv Hanh Basberg og Astri Nissen-Lie har planlagt turen fra Kristiansand til Asker i minste detalj.

Sørlandsperler

Axel Nissen-Lie som også er redaktør i SEILmagasinet har vært med og lagt opp ruta sammen med 16-åringene.

– Det viktigste er at det er to jenter som heller ikke vil ta unødig risiko. Vi har nøye lagt opp en rute trygt innaskjærs. Det er interessant å observer hvor interessert de plutselig er blitt i navigasjon om meteorologi, sier Axel Nissen-Lie. Han ser ingen reell fare for jentene på denne turen, så lenge de holder seg til planen.

– Men de vil nok oppleve å bli kalde, sultne og trøtte. Sørlandskysten er en rad av perler, og følger de ruta vi har satt opp, så vil de få svært mange flotte opplevelser, legger han til.