MOTORISERES ELLER IKKE?: Sjøartsdirektoratet skal vurdere kravene for Saga Oseberg.
MOTORISERES ELLER IKKE?: Sjøartsdirektoratet skal vurdere kravene for Saga Oseberg.

Saga Oseberg får lov til å seile igjen - midlertidig

Næringsministeren pålegger Sjøfartsdirektoratet å utarbeide eget regelverk for historiske skip, og gir samtidig vikingskipet midlertidig seilingstillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Det ble mange reaksjoner da Sjøfartsdirektoratet påla Saga Oseberg om at det historiske skipet måtte klassifiseres som et passasjerskip når det brukes med skoleelever eller foreninger om bord. I alt var det 13 vilkår som måtte oppfylles. Dette betød blant annet at skipperen måtte ha D5-sertifikat. Et slikt sertifikat krever 36 måneder som dekksoffiser, og dette var et krav som Saga Oseberg ikke så det som mulig å etterleve. Det var også krav om fullskala redningsøvelse, med flåter, vester og annet redningsutstyr som måtte testes. Med krav om fastmonterte redningsflåter fryktet stiftelsen at dette også ville gå utover skipets seilingegenskaper. Kravet om motor ble etter hvert utelatt, forutsatt at de skaffet seg redningsbåt som skulle bistå.

SE OGSÅ: Klåstadskipet i 360-visning

Historiske skip

I dag ble det sendt ut en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet, men med uttalelse fra næringsmininsteren. De har omgjort deler av Sjøfartsdirektoratets vedtak, slik at vikingskipet nå kan seile igjen med passasjerer. I pressemeldingen kommer det fram at omgjøringen kommer som følge av klagen fra Stiftelsen Oseberg Vikingarv og Oseberg Båtlag.

Næringsminister Monica Mæland sier at regelverket er utviklet med tanke på konvensjonelle skip.

– Jeg vil be Sjøfartsdirektoratet om å utarbeide et enklere regelverk for historiske skip innen neste år. Jeg har forståelse for at det omfattende regelverket ikke nødvendigvis passer i saker som denne, sier Mæland.

Ut 2017

Saga Oseberg har nå fått tillatelse ut sesongen 2017. Det er i vurderingen fra departementet lagt avgjørende vekt på at det kun dreier seg om unntak for en kort periode, og slik at Saga Oseberg kan opprettholde sin virksomhet i påvente av at det utarbeides et forenklet regelverk. Unntakene gjelder kravene til redningsflåter og radiokommunikasjon.

Stiftelsen må gjennomføre en inspeksjon med Sjøfartsdirektoratet, noe som kan skje allerede denne uken. Dette må gjøres før direktoratet kan ta stilling til om alle vilkårene er oppfylt, og midlertidig fartstillatelse kan utstedes til Saga Oseberg.

Powered by Labrador CMS