ADVARER: Fagfolk insisterer på at oppblåsbare vester må sjekkes jevnlig om de skal fungere etter hensikten.
ADVARER: Fagfolk insisterer på at oppblåsbare vester må sjekkes jevnlig om de skal fungere etter hensikten.

Oppblåsbare vester kan gi falsk trygghet

Alt for få båtfolk sjekker patronmekanismen på de oppblåsbare vestene tilstrekkelig ofte.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en Norstat-undersøkelse publisert av Codan Forsikring kontrollerer to av tre vesteiere patronen for sjelden. Dermed risikerer mange av vesten ikke blåser seg opp om brukeren havner på sjøen.

Ifølge skadesjef Annika Persson sjekker én av tre patronen kun hvert åttende år eller sjeldnere - og mange har aldri sjekket den. En tredjedel har gode rutiner og sjekker vesten årlig.

Disse praktiske og komfortable vestene er avhengige av jevnlig tilsyn for å sikre at de fungerer slik de skal når ulykken er ute. 

– Utløseren og gasspatronen er et sårbart punkt på de oppblåsbare flytevestene. Disse delene må skiftes hver gang en vest har blåst seg opp i kontakt med vann, sier Persson.

– Når du skal sjekke vesten, må du undersøke om vesten er hel og uten hull i luftlommen, om patronen fortsatt er full og ikke har lekket, i tillegg til at utløseren er intakt. Hvis det er hull på vesten eller patronen lekker, kan du ende med at vesten ikke blåser seg opp, sier skadesjefen.

Redningsselskapet har gode tips for vestsikkerhet, inkludert en instruksjonsvideo som viser hvordan vesten sjekkes. Les mer om dette på organisasjonens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS