Norsk teak-alternativ får oppmerksomhet

Kebony ASA som produserer alternativ til teak er vurdert til å være blant de hundre mest lovende bedriftene  innen miljøteknologi, i konkurranse med 3138 nominerte bedrifter.

Publisert

Den engelske avisen The Guardian kårer det de kaller «Global Cleantech 100». Skiensbedriften Kebony ASA er plassert blant de 100 mest lovende bedriftene innen miljøteknologi av en 60-personers internasjonal ekspertjury.

Så mange som 3138 bedrifter fra femti land var nominert til Global Cleantech 100. Selskapene ble identifisert ut fra evne til å levere løsninger til verdens utfordrende miljøproblemer og vurdert ut fra potensialet til å oppnå vekst og markedspenetrering internasjonalt de neste fem til ti år.

Kebony ble valgt med blandt de hundre beste med bakgrunn i en produksjonsprosess som gir permanente forbedringer i bærekraftig trevirke, som for eksempel furu og lønn. Prosessen er miljøvennlig og gir økt varighet, stabilitet og vedlikeholdsfrihet. Metoden sikrer at vanlig tre kan erstatte tropisk tre og materialer impregnert med giftstoffer, både med tanke på utseende og tekniske kvaliteter.

Under utvikling

- I Kebony er vi både glade og stolte over å bli anerkjent som en av verdens hundre beste miljøbedrifter. Dette er en fantastisk refleksjon av mange års hardt arbeid og innsats, og en motivasjon forhold til våre internasjonale ambisjoner. Vi har etablert distribusjon i flere nøkkelmarkeder, og har levert materialer til flere hundre prosjekter innenfor bygg, marina og båtdekksegmentene, sier markedsdirektør Jan Terje Nielsen i Kebony ASA.

- Vi er fortsatt i utviklingsfasen internasjonalt sett, men denne typen anerkjennelse er definitivt viktig for å etablere en posisjon på den internasjonale arenaen. Sammen med en massiv internasjonal medieinteresse merkes det selvfølgelig også på et stort antall innkommende henvendelser fra hele verden, fortsetter han.

Preger Røkkes båt

Ifølge Kebony har det i løpet av siste år har vært rundt 500 presseoppslag om Kebony. Det nevnes medier som CNN, BBC, CNBC, Financial Times, The Economist, Washington Post, Deutsche Welle og Wallpaper.

- Regnskogtømmer og avskoging har fått mye oppmerksomhet i den senere tid. Regjeringens lovnad om 15 milliarder over fem år til vern av regnskog har aktualisert behovet for å stanse avskogingen. Nå som klimautslipp har blitt etablert i folks bevissthet etterlyses de reelle løsningene. Teknologi er også fremhevet av norske myndigheter som en nøkkelfaktor på mange av våre klimautfordringer. Dagens globale utfordringer i forhold til avskoging av den tropiske regnskogen gjør Kebonys miljøvennlige materialer ekstra aktuelle, sier Jan Terje Nielsen.

Produksjonen av Kebony skjer gjennom en prosess som benytter en væske utvunnet av restavfall fra sukkerproduksjon. Utseendet og egenskapene til dette miljøvennlige, modifiserte trevirket er til forveksling likt regnskogtømmer. Blant annet er Røkkes nye femti fots tender fra Windy med dekk fra Kebony. Også flere av Windys båter leveres med Kebony som alternativ til Teak.

Powered by Labrador CMS