Derfor blir ikke vannscooter lov denne sommeren
Fra neste sommer kan du trolig bruke vannscooter som andre fritidsbåter. Men flere spør seg hvorfor vi må vente et helt år.
Et forslag om å avvikle regelverket som forskjellsbehandler vannscootere fra den øvrige fritidsbåtflåten skal sendes til høring. Mest sannsynlig vil den tre i kraft fra sommeren 2017. Harberg sier til Båtliv at han gjerne skulle sett at endringene av forskriftene skjedde raskere.
– Jeg har mast på et resultat hele tiden, men det har også vært interne diskusjoner. Jeg skulle ønske det kunne skjedd fortere, men tenker at nå får vi være glade for løsningen vi har fått. Jeg tror vi kanskje trengte tiden som dette har tatt for å la det modne. Folk innser at dette kanskje ikke er en støyplage og at vannscootere er noe som brukes av familier – mer som vanlige båter, sier Harberg. Han har også en appell til vannscooter-førere.
– Vis respekt, nå kan man få det slik man ønsker det. Fortsatt finnes det folk som ikke ønsker vannscootere velkomment, sier han.
– Spill for galleriet
Vannscooterentusiast Carl Jacob Johansen er den som har kjempet hardest mot forskjellsbehandlingen av vannscootere. Han mener det er helt tydelig hvorfor vi må vente til neste år med det nye regelverket.
– Det her er politikk og et spill for galleriet. Vi nærmer oss et nytt valg der det skal sankes stemmer. Før dette eventuelt går gjennom skal forksriftsendringene ut til høring, der man sitter med all makt, sier Johansen, som tror vi skal se langt etter likestilling for vannscootere.
– Og i 2017 er det nytt Stortingsvalg, og dermed vil vi fortsatt ha debatten gående. Det burde vært gjort med et pennestrøk nå. Skal vi ha en rettstat kan man ikke gjøre forskjell på båter, om man sitter oppi eller inni båten - det er ikke en rettsstat verdig. Dette er en forskjellsbehandling som Sverige og Danmark har gått bort fra det, sier han til Båtliv.
I fjor ble Norges vannscooterforbund etablert, etter initiativ fra Lars Erik Bakke som nå er leder for forbundet. Han føler at vannscootersaken trekkes ut i tid.
– Hvor mange høringer skal det egentlig være om vannscootere, spør han seg. Det var høring i 2011 og i 2013 om vannscootere. Han stiller spørsmål om det virkelig er nødvendig med en ny høring, og referer til endringene som ble gjort gjeldende fra januar 2016. Uten at det ble sendt til høring. Han trekker også fram flere endringer som er gjort i regelverket uten høring, med flere forbudssoner etter at den borgelige regjeringen kom til makten.
Ganske så sikkert
I fjor tok Siv Jensen kontakt med Båtliv for å snakke om vannscooter, etter initiativ fra politisk rådgiver Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet. Han mener at vi ganske så sikkert får endringer i forskriftene før sommeren 2017.
– Men før vi får endringer på forskriftene må saken ut på høring, og ut fra høringstiden vil vi få endringene før stortingsvalget neste år, sier Kvinge Tvedt til Båtliv.
Båtliv har også fått en generell uttalelse fra Klima- og miljødepartementet, der de opplyser at Regjeringen sender på høring et forslag om å oppheve det sentrale vannskuteregelverket.
– At endringer i vannskuterregelverket tidligere har vært på høring, endrer ikke denne fasen. Disse høringene gjaldt andre spørsmål og forslag. Forslaget om å oppheve regelverket er nytt og har ikke vært på høring tidligere, sies det fra Klima- og miljødepartementet, som ikke ønsker at utsagnet kan kobles til noen personer i deres departement.
Tidligere vannscootersaker
Halvkriminell ferie på vannscooter
Ønsker strengere vannscooterregler
– Vannscootere må kombineres med resten av båtlivet
Stryk til vannscooter-regelverk
Her kjører vannscooteren på et skjær
Kuvending fra borgelige i vannscootersaken
Trosset Sjøfartsdirektoratets vannscooteradvarsler
Opphever vannscooterforbudet, men...
Nytt vedtak om forbud mot vannscooter