Lille «Jutøya» trosser isen

Mens de store fergene sliter med isen, jobber «Jutøya» seg fram i råken mellom Tenvik og Veierland. Se film!

Publisert

Se film!

De siste 28 årene som «Jutøya» har trafikkert har den aldri sviktet veierlendingene som er avhengig av fergen som fastlandsforbindelse. Mellom en og to knop jobber den seg fram mellom Veierland og Tenvik. Normalt holder den rundt åtte knop, og ettersom det går så sakte er noen av anløpene midlertidig innstilt.

Vokser jevnt

Skipper Nils Freddy Bakkeskau mener at isen vokser med cirka to centimeter hvert døgn.

- Den fryser underfra. Det holder ikke lenger med mildvær. Det må vind og strøm til, sier han.

- Først trenger vi en sønnakuling, og deretter nordakuling og sterk vind utover. Deretter må vi hjelpe til med å lage noen råk. Slik det er nå dytter vi isen bare fram og tilbake, sier den erfarne skipperen.

Følg med på hva som skjer. Meld deg på Båtlivs nyhetsbrev

- Bortskjemt på milde vintere

Jan Ove Evensen har jobbet på Veierlandsferga i mange år og har bodd på Veierland hele sitt liv. Han har mange harde vintere bak seg, og trekker på smilebåndet av den store oppmerksomheten denne vinteren har fått i mediene.

- Vi er blitt bortskjemte på milde vintere. Slik vinter som vi har nå var en gjennomsnittlig vinter tidligere, sier Evensen.

- Når hadde vi is på fjorden tilsvarende det vi har i år?

- Da må vi nok en 15-20 år tilbake i tid, sier Evensen.

Må holde råken oppe

Bastøfergen er blant rutene som sliter med islagt sjøis. Tirsdag kveld kjørte «Bastø II» seg fast med et ukjent antall passasjerer om bord. Da hadde isforholdene forverret seg i løpet av kvelden, som følge  vindretningen og is som kom drivende.

Bakkeskau på «Jutøya» forteller til Båtliv at den lille ferga aldri har latt seg stoppe av isen, noe han heller ikke har tro på vil skje denne gang.

- For at isen ikke skal bli for tykk blir det trolig nattekjøring for å holde råket oppe. Hvis ikke blir det fryktelig tungt den første turen om morgenen, sier han. Seines i går natt opplevde han å sette seg fast i den tykke isen.

Se film (teksten fortsetter etter filmen):

Ifølge langtidsvarslingen til Norsk metrologisk institutt (NMI)kan vi vente mange dager til med kulde og nordavind, og som Bakkeskau påpeker må det litt vind til, som kan pakke opp isen og føre den vekk. Is-ekspertene hos NMI kunne ikke svare på hvor lenge vi kan vente isen ligger, og hvor mye den vil vokse, da de var på kurs på onsdagen. Ifølge Storm kan vi vente en kald februar-måned som følge av et stort høytrykk som har lagt seg over Skandinavia.

Powered by Labrador CMS