Yachten som ble krigsskip og kongeskip

Da Kongeskipet «Norge» ble den norske folkegaven til kong Haakon VII i 1948 var det et fartøy med en lang og stolt fartstid allerede. Her er historien om kongeskipets meritter før hun kom under norsk splittflagg i 1948.

Publisert Sist oppdatert

Det var en kjent britisk industrimann og seiler, Sir Thomas Octave Murdoch Sopwith, som i 1935 bestilte det som skulle bli Storbritannias største motoryacht ved det berømte Camper & Nicholson-verftet i Southampton. Sopwith var den gang Storbritannias største flyprodusent og en meget velstående mann. Han var også en av Englands beste seilere og hadde selv en 12 meter regattabåt som han deltok med i de store regattaene på den tiden. I 1934 hadde han utfordret amerikanerne i America’s Cup med en enda større regattabåt, en «J-class»-båt, «Endeavour», tegnet av Charles Nicholson og bygget ved hans verft i Southampton. Nå hadde Sopwith fått blod på tann og ba Nicholson tegne en ny J-båt som han skulle slå amerikanerne med i 1937.

M/Y «Philante»

Motoryachten fikk navnet «Philante» - et navn avledet av hans kones og hans eget navn. Yachten skulle være følgebåt for den nye J-båten over Atlanteren til Newport, Rhode Island, der America’s Cup-regattaen ble arrangert. Under regattaen skulle Sopwiths familie og venner bivåne seilasene fra «Philante». Den nye «Endeavour II» var også tegnet av Charles Nicholson. Denne gang fikk de amerikanske forsvarerne en hard tørn i oppgjøret mot britene, og England var nærmere å fravriste seilerne fra New York Yacht Club det berømte trofeet enn noen hadde vært i hele regattaens historie. Men de to britiske yachtene returnerte til yachtklubben i Cowes uten «The Ugly Mug», som den store og kostbare, men altså lite pene, pokalen ble kalt. USAs kjente Harold Vanderbilt viste seg helt uslåelig atter en gang.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS