INNOVATIV:

Silent Yachts med innovativ fremdrift

Østerrikske Silent-Yachts har spesialisert seg på elektriske drevne katamaraner. Nå har det innovative selskapet demonstrert en ny fremdriftsløsning.

Publisert Sist oppdatert

Motorseilere har eksistert lenge, men denne er en helt ny variant. Silent 60 har en løsning hvor et kite-seil sørger for å hjelpe til med fremdriften. Selve seilet er på ni eller 13 kvadratmeter og kan leveres til hele Silent-porteføljen.

FREMDRIFT MED KITE-SEIL.
SOLCELLER OG SEIL.

Katamaranen er solcelledrevet og har 42 solcellepaneler som sørger for å forsyne de to elektriske motorene med strøm, og for å lade et backup batteri. Skinner sola mener produsenten at Silent 60 vil kunne ha en daglig rekkevidde på 100 nautiske mil. Fordelen med et kite-seil i motsetning til et tradisjonelt seil, er i følge Silent-Yachts at et slikt seil pr. kvadratmeter leverer ti ganger så mye kraft som et tradisjonelt seil. I tillegg skygger ikke kite-seilet for solcellepanelene. I tillegg er det vektbesparelsene ved å ikke ha en tradisjonell mast. Man kan styre seilet enkelt ved hjelp av en app på et medfølgende nettbrett hvor man enkelt også kan be den elektriske motoren om å vinsje inn seilet.

Produsenten har målt en fart på i underkant av 5 knop ved kun bruk av seilet, mens ved å la motorene yte 1 kwh bruker båten litt strøm, men farten øker til 6-7 knop da propellene ikke lager motstand. Disse målingene ble gjort i frisk bris.