Hvem må ta lappen?

Bare én av disse to båtene kan du kjøre uten å ta «lappen». Gjett hvilken!

Publisert

Stadig flere ulykker på sjøen har gjort at myndighetene har satt ankerdrammen i halsen. Kravet om obligatorisk båtførerbevis ser ut til å komme stadig nærmere.

Nå har Sjøfartsdirektoratet i Norge har fått tilsendt en rapport om hvem man bør kreve «lappen» fra til sjøs. Og hvem som slipper unna.

Grense på 7 meter

Ifølge en pressemelding foreslås det nå at førere av båter med lengde over 7 meter, eller som har motorytelse over 25 hestekrefter, skal måtte ta båtførerbevis.

Det betyr med andre ord at føreren av den øverste båten på bildet, en Polar 20 på 20 fot med 18 hester, slipper å ta prøven. Mens føreren av den nederste, en Polar 22, har en motor på 28 hester og må derfor ta en obligatorisk båtførerprøve.

En av årsakene til skillet er at ordningen skal begrense seg til å gjelde båter «med stort skadepotensiale», uten at den er «byrdefull for brukerne».

- Vi har valgt å sette en grense på hestekrefter og ikke på hastighet, fordi den er vanskeligere å vurdere, sier Sjøfartsdirektør Rune Teisrud til Nettavisen.

410.000 må ta lappen

Ifølge Sjøfartsdirektøren gjelder forslaget hele 410.000 personer.

- Dette vil i så fall gjelde alle som har i båt i dag, over 7 meter eller med 25 hester, sier Teisrud.

Ordningen vil i så fall bli innført gradvis, med et krav om å ta prøven for båter over 10 meter eller 200 hestekrefter fra 2008. Full innføring foreslås først fra 1. juni 2010.

Forslaget vil nå sendes ut på høring og deretter til Nærings- og handelsdepartementet.

Les hele saken i Nettavisen, hvor du også finner hele rapporten.

Powered by Labrador CMS