Viksund-fabrikken kan bli kulturhus

Kriserammede Viksund Båt AS’ fabrikklokaler kan bli kjøpt opp av Askøy kommune og bygget om til kulturhus. Samtidig har daglig leder Rune Viksund godt håp om at båtbyggervirksomheten kan videreføres et annet sted.

Publisert Sist oppdatert

Oppkjøpsideen sees i sammenheng med at kommunen planlegger kjøp av flere gamle bygg i Strusshamn, samtidig som oppføringen av et planlagt kulturhus i kommunesenteret Kleppestø trolig må legges på is.

Dette melder lokalavisen Askøyværingen.

Fabrikken skal selges

- Jeg kan bekrefte at det er besluttet å selge fabrikklokalene. Men salget omfatter kun selve eiendommen, sier daglig leder Rune Viksund til Båtliv.

- Når kan dette skje?

- Det vet jeg ennå ikke.

- Er Askøy kommune blant interessentene?

- Jeg har lest hva som sto i avisen, men kan ikke si noe mer enn dét, sier Rune Viksund,

Flere galgenfrister

Tradisjonsrike Viksund Båt AS innstilte driften i fjor høst og har siden kjempet for å unngå konkurs. Tidligere i år fikk bedriften innrømmet offentlige gjeldsforhandlinger etter at kreditor Norsk Modell og Formsenter (NMF) i Bakarvågen to ganger hadde utsatt fristen for å trekke bedriften for skifteretten. Den gjeldstyngede Strusshamn-fabrikken skal skylde underleverandøren sju millioner kroner, og et salg av fabrikkanlegget kan utvilsomt lette byrden for Viksunds kreditorer.

Håp om videre båtbygging

Rune Viksund understreker at dette salget slett ikke innebærer salg eller avvikling av selve båtbyggevirksomheten.

- Er dere nærmere en avklaring av hva som skjer med bedriften?

- Jeg har ingen glasskule jeg kan spå i, men jeg kan bekrefte at vi jobber med flere alternativer. Fortsatt er det stort håp om videre produksjon, understreker Rune Viksund.

Fristen for en endelig avklaring av bedriftens skjebne går formelt ut 11. mai, tre måneder etter de offentlige gjeldsforhandlingene ble åpnet. Det haster dermed med en avklaring, men Rune Viksund sier til Båtliv at denne fristen nok kan forlenges.

Unngå konflikt

Løsningen med å innlemme fabrikklokalene i en lokal kultursatsning vekker interesse i Askøy siden fabrikken både ligger nær et verneverdig, intakt gammelt havnemiljø og kloss inntil Strusshamn kirke. I tillegg er veiene til anlegget meget dårlige, noe som i alle år har vært en hodepine for Viksunds virksomhet.

Om kommunen overtar fabrikken og omregulerer eiendommen til kulturformål elimineres faren for fremtidige store konflikter mellom næringsvirksomhet og kulturliv i den trange havnen ved Strusshamn.