INGEN ADGANG: Hovedbygget på Homborsund fyr er bare tilgjengelig som feriehus for ansatte i Kystverket. Foto: Atle Knutsen.

Bare statsansatte har tilgang til mange av kystperlene

Visste du at Kystverkets og Tollvesenets ansatte kan nyte godt av billige ferieleiligheter på de mest spektakulære og idylliske øyer og kystnære hus i hele Sør-Norge? Hovedbygningene på en rekke fyr og tollboder er forbeholdt statsansatte.

Publisert Sist oppdatert

Riktignok disponerer Den Norske Turistforening (DNT) en rekke tollboder og bygg ved fyrinstallasjonene i Sør-Norge, men ofte er selve hovedbygningene, som er godt vedlikehold og av god standard, forbehold Kystverkets og Tollvesenets egne ansatte som gjennom ordningen tilbys ferieuker på sommerperlene til en billig penge.

Eiet av fellesskapet

Kystverket selv påpeker at 80 av totalt 115 fyrstasjoner leies ut via DNT, men likevel viser en oversikt NRK har laget at indrefiletene kun forbehold de statsansatte og deres familier.

– Det er fellesskapet som eier slike eiendommer og det er fellesskapet som har ansvar for vedlikeholdet. Da må stedene også kunne brukes av folk flest, sier blant andre Rasmus Hanson og Arild Herstad i Miljøpartiet De Grønne.

EKSKLUSIVT: Ansatte i Kystverket har eksklusiv rett til å leie hovedhuset på mange fyrstasjoner i Sør-Norge, som her i sommerparadiset Lyngør. Foto: Atle Knutsen.

Vil ikke avvikle særfordelen

Rasmus Hansson tok saken opp i Stortinget nylig og stilte spørsmålet om regjeringen snart vil åpne opp for at allmenheten i større grad kan nytte seg av statlige ferieeiendommer. Men der i huset var det ikke særlig vilje til å endre på praksisen. Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran svarte at 70 prosent av fyrstasjonene allerede er til allmenhetens disposisjon.

– Det foreligger ingen planar for endringer i ordninga, svarte han. Også 14 tollboder ved sjøen er i dag utilgjengelige for folk flest. Her åpner statsråden for at flere av områdene kan brukes til kulturhistoriske formål, men likevel ønsker han ikke å stanse den eksklusive bruken for statsansatte.

Kraftig subsidiert

Bjørn Skjæran legger vekt på at de ansatte betaler leie at etatene står for vedlikeholdet. NRK påpeker at de ansatte i tolletaten kan bruke leiligheter i en rekke tollbuer for 3–4000 kroner uken, blant annet i sjøkanten i Brekkestø i Lillesand, mens folk flest må ut med 10-12000 kroner for tilsvarende steder.

Mangeårig leder av en venneforening for Homborsund fyr, Jan Arild Vassbotn sier at Kystverkets monopol på hovedbygningen har frustrert mange i årevis. Assistentboligen har over 800 gjestedøgn i året, mens hovedbygningen altså er stengt for allmenheten og forbehold de statsansatte.

-– De blir jo lett oppfattet som en adel på øya med sitt eksklusive opplegg, sier han til NRK.