BLOKKADE: Kystfiskerne blokkerte Honningsvåg Havn tirsdag.
BLOKKADE: Kystfiskerne blokkerte Honningsvåg Havn tirsdag.

Sjarkfiskere blokkerer havner

Kystfiskerne blokkerte  flere havner i nord tirsdag i protest mot fiskeripolitikken. 

Publisert Sist oppdatert

Havnene i Hammerfest, Honningsvåg, Kjøllefjord og Vardø ble tirsdag ettermiddag blokkert av fiskere. Hurtigruten ble tvunget til å seile forbi Hammerfest mens aksjonen pågikk.

– Ombord i Kystruten ble alle passasjerer orienterte om hvorfor fiskerne blokkerte havnen, sier Lasse A. Vangstein er om bord på Kystruten som ble sperret inne i Øksfjord.– Vi er en del av kystsamfunnet. Vi frakter og serverer fisken deres om bord. At vi møter på forsinkelser synes vi i dette tilfellet er helt greit, sier Vangstein til NRK.

Kystflåten har i mange år kritisert at fiskeriressursene langs Norges kyst i stadig mindre grad kommer de kystnære fiskerne til gode. 

Selv om kvotemeldingen i år går et skritt i riktig retning, og omfordeler inntil tre prosent av kvotene til kystfiskernes fordel, er dette på langt nær nok til å rette opp de skjevhetene som har blitt begått gjennom mange år, hevder kystfiskerne.

Kystfiskerne protesterer mot kvotemeldingen der det heter at tredjelandskvoter som  står ubenyttet og har falt i det fri skal være en rettighet som prioriteres til Havfiskelåten.

Riksrevisjonen har også satt fokus på det faktum at mange kystsamfunn har mistet mange arbeidsplasser, ettersom fiskeriressursene i stadig stigende grad kontrolleres på stadig færre hender. Det havgående industrielle fisket tar mer og mer over fra det kystnære fisket. Mens det kystnære fisket leverte til lokale fiskebruk langs kysten, foregår mye av fisket, sløying og bearbeiding og innfrysing om bord i store havgående fartøyer som blir nærmest for fabrikkskip å regne.