PÅSKE I HAVNA: Maja, mamma Janne og pappa Kjetil Rygh feirer påsken ombord i Windyen 'Fri' i Oscarsborg havn.
PÅSKE I HAVNA: Maja, mamma Janne og pappa Kjetil Rygh feirer påsken ombord i Windyen "Fri" i Oscarsborg havn.

Feirer påsken ombord

Mange har stemt på Oscarsborg gjestehavn som årets gjestehavn. Båtmagasinet dro dit for å spørre båtfolket om hvorfor? Se video.

Publisert Sist oppdatert

Vertskapet i Oscarsborg gjestehavn, Berit og Per Otto får mye ros for hvorfor båtfolket trives så godt i gjestehavna på Oscarsborg. I tillegg er det strøm og vann og havna er godt skjermet for vær og vind. Passe avstand fra Asker for det som har båt der, men hit kommer folk fra hele landet, fikk vi høre, da Båtmagasinet  besøkte gjestehavna for å forsøke å finne ut hvorfor så mange har stemt på nettopp Oscarsborg gjestehavn som årets gjestehavn for båtfolket i Båtmagasinets kåring.

FAVORITT: Oscarsborg gjestehavn seiler opp som favoritt til å vinne kåringen av årets gjestehavn.
FAVORITT: Oscarsborg gjestehavn seiler opp som favoritt til å vinne kåringen av årets gjestehavn.

– Visst fanden skal der skytes med skarpt!

Flere fremhever også forsvarshistorien på Oscarsborg som en av årsakene til å legge til akkurat her. Festningen som reddet regjering og kongehus under 2. verdenskrig da oberst Birger Eriksen tok beslutningen om å åpne ild mot "Blücher" som kom sigende ut av tåkehavet på vei inn mot Oslo. Planen var å landsette 2000 soldater. I stedet ble skipet skutt i brann og senket i Drøbaksundet. Bemanningen på festningen var så som så. Oberst Eriksen måtte bruke kokkene som mannskaper på kanonbatteriet. Han hadde flere ganger forsøkt å få kontakt med forsvarsledelsen uten å lykkes, og måtte til slutt ta beslutningen om å åpne ild mot den tyske krigsmakten. Da ordren kom, ble det forsiktig spurt tilbake om han virkelig mente at det skulle skytes med skarpt, og de berømte ordene falt: - Visst fanden, skal der skytes med skarpt!

HEDRET: Oberst Eriksen fikk endelig sin statue på Oscarsborg for sin heltemodige innsats da Norge ble angrepet, men rett etter krigen ble han stilt for retten for å ha handlet uten ordre!
HEDRET: Oberst Eriksen fikk endelig sin statue på Oscarsborg for sin heltemodige innsats da Norge ble angrepet 9.april 1940, men rett etter krigen ble han stilt for retten for å ha handlet uten ordre!
SKYT! - Visst fanden skal der skytes med skarpt!
FLÅDD: Går du på festningskroa å bestiller rekesmørbrød blir du flådd.
FLÅDD: Går du på festningskroa og bestiller rekesmørbrød blir du flådd.

Det var kanonene "Moses" og "Aron" og torpedoer fra landsiden og festningen som dundret løs på Blücher da tysklands wehrmacht ble sendt til bunns i Drøbaksundet.Det er heldigvis langt fredeligere for båtgjestene som denne påsken har søkt seg til Oscarsborg gjestehavn for å nyte det begredelige påskeværet. De gir uansett folka  og havna de beste skussmål. Ombord lages påskepynt og det blir spennende  påskeeggjakt i land på en spennende øy med en rik historie. 

Dessverre hadde ennå ikke den nye restauranten fått på plass kortmaskinen når vi var der, så den ferske grillede burgeren til 160 kroner kunne vi bare se langt etter. Det ble festningskroa i stedet. Betjeningen der var hyggelige nok. Kortautomaten virket. Men nesten 400 kroner for reker i lake og et glass øl er direkte flåeri!