ØNSKER FOKUS PÅ MILJØET: Åge Wee, leder i naturvernforeningen Hummerhuset.
ØNSKER FOKUS PÅ MILJØET: Åge Wee, leder i naturvernforeningen Hummerhuset.

– Båthavner må ta miljøet på alvor

Styreleder i den maritime naturvernforeningen Hummerhuset og daglig leder i Wee Marine, Åge Wee ser at svært mange båthavner ikke tar miljøutfordringene på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Wee mener at vi er et godt stykke unna klima- og miljøministerens mål.

– Med tanke på alle som legger ned mye arbeid i å rydde opp miljøsynder i og ved havet, er det trist å se at så mange båtforeninger fortsatt mangler godkjente spyleplasser med oppsamlingskummer. Uten disse går giftig bunnstoff rett på havet, og dette ser vi ofte de dødelige konsekvensene av når vi dykker i havnebasseng, sier Åge Wee i en pressemelding.

Har ryddet 40 tonn

Wee har i mange år ledet Norges største undervannsdugnad, Project Aware Smedasund. Siden startåret 2012 er det hentet opp over 40 tonn avfall fra havnebassenget ved Haugesund sentrum, en dugnadsinnsats som har blitt belønnet med to miljøpriser. Han mener at svært mye av båtforeningenes miljøutfordringer ligger skjult under vannflaten.

– Vi har merket oss at det ligger enorme mengder avfall i og rundt båthavner i store deler av Norge, og mye av dette er giftig avfall. Vi er ikke helt i mål med miljøtiltakene før avfallsplanene inneholder opprydding av norske havnebasseng, noe det ikke foreligger direkte krav om i dag, sier Åge Wee.

Mangler avfallsplaner

I pressemeldingen skriver Wee Marine at hele 60 prosent av norske havner mangler avfallsplaner, i henhold til Miljødirektoratet. Myndighetene har satt en frist for å ha kravene på plass ved utgangen av 2019. Wee mener at miljøtiltakene bør inneholde opprydding av norske havnebasseng, sier leder i naturvernforeningen Hummerhuset.

EU sitt skipsavfallsdirektiv (direktiv 2000/59/EF) gir alle norske båthavner krav om å ha godkjente avfallsplaner, et direktiv som ble innlemmet i Norges EØS avtale i 2010. Så sent som i 2016 ble Norge dømt av EFTA-domstolen for manglende oppfølging og praktisering av regelverket.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sa tidligere i år at målet er å ha godkjente avfallsplaner for alle havner i Norge innen utgangen av 2019, noe Wee Marine mener står til kontrast med at over halvparten av havnene mangler avfallsplaner i dag.

TRIST SYN: Avfall på bunn utenfor Haugesund.
TRIST SYN: Avfall på bunn utenfor Haugesund.
Powered by Labrador CMS