SER ET BEHOV: Hanne Gjødingsæter ser et behov blant kvinner for båtutstyr som hun kan skape.

Knaggrekke til båt finnes ikke – Det vil Hanne gjøre noe med

Hanne Gjødingseter vil lage båtutstyr som svarer til kvinners behov, og hennes første produkt skal være en nyskapning: en knaggrekke tilpasset til bruk i båt.

Publisert Sist oppdatert

Til daglig jobber Gjødingseter som salgskonsulent i Norrøna Storkjøkken, og hun er derfor godt vant med å lage spesialtilpassede løsninger i stål. For to år siden lagde hun en spesialtilpasset løsning til sin egen 28 fots plastsnekke:

– ­ Jeg er en dame på 46 som ble introdusert til båtlivet for 6 år siden, og jeg har deretter gått med hud og hår inn i dette livet. Jeg arbeider i storkjøkkenbransjen og der lager vi mye «custom-made» til kundene. Og det er herfra jeg fikk ideen om å lage en egen håndkleholder som passer til dørene i min båt. Så jeg fikk laget en i syrefast stål som vi var superfornøyd med, skriver Gjødingseter i epost til Båtmagasinet.

Oppdaget et behov

Deretter tenkte ikke Gjødingseter noe særlig mer på oppfinnelsen hun hadde skapt, men dette endret seg når hun snublet over et innlegg i facebook-gruppen «båtjentene»:

– Der var det en som som sa at hun var i gang med å lage nettbutikk for båtutstyr, og hun lurte derfor på hva det var vi damer savnet. I kommentarfeltet var det noen som etterspurte nettopp en slik knaggrekke som jeg hadde laget, og jeg skjønte derfor at det eksisterte et behov.

Som vi vet så er det masse fine duppedingser til båt som dere menn er veldig glad i, mens det er litt andre ting vi jenter tenker på er praktisk i båt.

Etter å ha oppdaget at det fantes et behov for nyskapningen hun egentlig hadde laget til seg selv så har Gjødingseter nå planer om å lage butikk ut av oppfinnelsen. Basert på ytterligere innspill som siden har kommet har Gjødingseter også fått flere ideer på blokka, men i førsteomgang er det knaggrekken som står i fokus. Felles for disse produktene er at de er i stor grad er rettet mot kvinnene ombord, og ikke nødvendigvis mennene, som ellers kan sies å være normen i båtutstyrsbransjen.

– Som vi vet så er det masse fine duppedingser til båt som dere menn er veldig glad i, mens det er litt andre ting vi jenter tenker på er praktisk i båt. Deriblant mer oppheng som ikke trengs å skrus fast. Pr. i dag finnes det ikke knaggrekke som kan henges over dører i båt. Vi har de vanlige som passer til innerdører i hus, men ingen som er tilpasset til båt. Derfor tror jeg at dette virkelig kan slå an hos flere enn bare meg, skriver Gjødingseter.

PROTOTYPEN: Gjødingseter lagde først denne til sin egen båt, men to år senere skjønte hun at andre også kunne være interessert i slikt.

Godt i gang

Prototypen hun lagde for to år siden har siden blitt utgangspunktetet for knaggrekken hun nå holder på med å utvikle. I telefonsamtale med Gjødingseter sier hun til Båtmagasinet at hun i dag har mottatt «noen veldig fine tekniske tegninger». Neste steg involverer å se på pris og distribusjon av produktet.

– Nå er planen å lage en mindre serie av det endelige produktet, og deretter skal jeg prøve å få dette inn hos båtutstyrsforretninger. Tanken er å lage to til tre varianter med ulik tykkelse slik at det passer til ulike dører. Jeg vil at dette skal være et kvalitetsprodukt, selvfølgelig i syrefast stål, men vurderer også pulverlakkert overflate for å gjøre det billigere, sier Gjødingseter.

Hvordan det endelige produktet vil se ut er enda ikke offentliggjort, men prototypen som ble laget for to år siden gir en god pekepinn. Den har en remse av filt på den ene siden og gummiknotter på den andre. Dette er for å unngå problemer knyttet til vibrasjoner og bevegelse av båt i sjøen, faktorer som gjør at andre knaggrekker blir i stor grad ubrukelige i båt.

– Den vi har nå sitter bom fast, og fungerer veldig bra, men det ferdige produktet vil være mer raffinert, sier Gjødingseter.

*Siden artikkelen ble publisert har Gjødingsæter inngått et samarbeid, og vil ikke lage produktet ene og alene.