BUNN: Du kan få opp dybdedata på skjermen sammen med kartet. Ekkoloddet kan også brukes for fiske.
Vexilar Sonar Phone har også egen app som kun viser dybdedata.
KART: Navinonics tegner opp nye dybdedata under veis. Dataene lagres på iPaden og kan hentes frem, eller skjules etter ønske.

Gøy med sonar-kart

Navionics lar deg lage egne dybdekart. Bunnen er helt annerledes enn hva du tror.

Publisert Sist oppdatert

Navionics SonarCharts viser bunnformen med høy detaljinformasjon. Problemet er bare at nøyaktigheten er svært dårlig. Ideen med SonarCharts er at brukerne logger egne dybdedata og deler dette med andre brukere. Denne funksjonen setter norske myndigheter en stopper for, men du kan lage dine egne dybdekart. Det har vi gjort, og det er gøy.

DÅRLIGE KART

Funksjonen er ypperlig for å utforske naturhavner. Svært mange av vår ynglingssteder virker umulig å nå ut fra data på kartet, men vår egen erfaring, eller data fra havnebøker gjør at vi kan gå inn.

Kartverket leverer data til kartprodusentene, og kartverkets hovedoppgave er å tilrettelegge for skipsfarten. Kart med stor detaljrikdom for fritidsflåten er et langt stykke frem, både på papir og digitalt. Med SonarCharts-teknologi vil Navionics få en langt bedre database enn hva de kan få fra kartverket.

For å få bedre kart for fritidsbåter har svenske Hydrographica funnet en nisje. Det er et lite privat selskap som bla. har kartlagt Koster med en fantastisk detaljrikdom, men det blir ikke like bra som hva du kan gjøre med egne dybdemålinger.

SER BUNNEN

For å bruke sonar-funksjonen til Navionics må plotteren eller en iPad med Navionics være koblet opp mot et ekkolodd. Det viktigste er å måle opp farvann med skumle grunner, og da er det best med et fartøy med lav seilingsdybde. Vi bruker Vexilar Sonar Phone som koster ca 3000 kroner. Denne en montert i en 17-fots motorbåt. Enheten sender dybdedata til iPaden via Wi-Fi. Vexilar har et brukergrensesnitt som fungerer direkte med appen til Navionics uten komplisert oppsett. Det eneste vi slet med var å få forandret dybder fra fot til meter, og vanntemperaturen til Celsius.

Vexilar lager også en liten dupp som måler dybder. En slik kan du ta med om bord i jolla for egne målinger. Dermed komme enda nærmere land.

SPOR

Navionics tegner opp bunnen mens du går med data du logger. Den måler med ca en meters bredde. Det gjør at dydedataene blir litt rare om du går nær land. Du må gå i et rutemønster for å få nøyaktig bunnkart. Jeg ble overrasket over hvor mange smågrunner som finnes, og hvor få detaljer et vanlig sjøkart inneholder.

ENORME MULIGHETER

Navionics SonarCharts slik de er nå er bare forvirrende, men teknologien kan gi langt tryggere seilas, og myndighetene tillater private å lagre dybdeinformasjon, og dele dette med andre. Det er først når navigasjonskartet blir justert med info fra dybdedata fra en mengde seilere at vi virkelig ser nytten. Så langt kan du kun lagre dette på eget utstyr, og da får du kun data fra steder du har vært. Kanskje politikerne gjør noe med reglene fra den kalde krigen.

FLUA: Øverste kart viser vanlig navigasjonsvisning. Området fremstår som meget skummelt. I midten vises standard sonarvisning. Det er misledende og bør ikke brukes til navigasjon. Underste kartet viser slik bunnforholdene er etter oppmåling med ekkolodd. Du kan justere hvor detaljert dybdene skal vises. Ved å redusere detaljnivået blir kartet mer oversiktlig.