BÅT- OG SYKKELFERIE: Det er ventet godt besøk av norske båtturister i Göta kanal i år. Har du plass til sykler om bord i båten, venter spennende opplevelser for hele familien. Foto: Crelle Ekstrand, Göta Kanal.

Kanskje en annerledes båtferie i år?

Forandring fryder. Kanskje værgudene i år vil bidra til at båtferien kan legges langs svenskekysten til Göteborg og videre inn i vakre Göta kanal? Og kanskje barna kan ta med seg syklene?

Nå kan Göta kanal meddele at de spektakulære kanalene med sine 58 sluser, hvorav 21 er mellom Vänern og Vättern, er åpnet for sommertrafikk. Kanalen er 190 kilometer lang og nesten ni mil av den innenlands sjøveien er gravd ut for hånd. Den ble påbegynt i 1810 og åpnet for gjennomfart fra vest til øst i 1832.

Velg et par etapper

MOTALA: Alltid populært med en stopp i Motala havn i Vättern. .

Göta kanal strekker seg fra Sjötorp ved Vänern til Mem ved Østersjøen, men de færreste med egen båt tar den lange og seige reisen helt over til Østersjøen. Det er bare å velge seg ut et par etapper og planlegge reisen basert på tid og sted.

SLUSE: God hjelp å få og nokså problemfritt å gå i slusene i Göta kanal.

Tar du båten til Göteborg starter reisen på Göta älv og gjennom spektakulære sluser ved Trollhättan. Opplevelsene i Göta kanal starter nå du har krysset Värnern.

Planlegg reisen

I høysesongen er Göta kanal åpen fra 09 til 18 og du kan da gå så langt eller kort som du ønsker. Det er klokt å ta seg en tur inn på Göta kanals egne sider for å planlegge, men også for å booke plass i konvoi og betale, om du har tenkt deg inn i systemet før eller etter høysesongen. Midt på sommeren kan reisen betales i kanalsystemet. Prisene varierer etter båtstørrelse, tid i kanalsystemet og antall etapper, men har du en bobåt rundt 30 fot må du reise med rundt ti tusen kroner for et par etapper tur/retur. I en standard «pakke» med fem overnattinger i gjestehavn vil du da ha tilgang til servicebygg med toalett, dusj og vaskerom, du kan tømme båtens septik, ha tilgang på ferskvann. I løpet av turen din kan du oppleve dans, musikk og god underholdning. Det er en god idé ta med sykler, om du har plass, for på mange av strekningene er det flott å sykle langs kanalen. Ønsker du en «prøvetur» i kanalen, frister selskapet med et to dagers opplegg til rett i underkant av tusen kroner.