Praktisk Båtliv

Slik monterer du kryssholtet skikkelig

Etter en vinter med harde stormer har mange båter fått tøff medfart. Er festene for fortøyningstauene ennå kapable eller er det på tide med utbedringer?

Publisert Sist oppdatert

På vår båt var kryssholtet av eloksert aluminium festet med gjennomgående bolter i glassfiberdekket, men selv med polyestertau og fortøyningsfjærer av gummi var vinterens uvær en hard påkjenning. I en storm falt «bølgetogene» sammen med båtens egen, naturlige rullefrekvens. Dette satte i praksis rykkdemperne ut av spill.

Den seks tonn tunge båten kunne bevege seg vel halvannen meter, slakken skulle kompensere for tidevannet. Men tanken var ikke at båten skulle bevege seg så voldsomt at kryssholtene ble røsket løs! Landfestet av galvanisert stål tålte påkjenningen, det var det svakeste leddet i kjeden sviktet. Altså kryssholtet.

Kreftene ved bruddet har vært enorme ettersom draget i fortøyningene skjedde i horisontal retning, altså 90 grader på innfestingen. To runde hull som passet nøyaktig med de små festeboltskivene var det synlig beviset på at belastningen på glassfiberen ble alt for høy.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS