VELKOMMEN INN: Feistein fyr er blant stasjonene som kan besøkes digitalt.

Digital fyromomvisning

Nå kan mange av landets fyr utforskes digitalt, fra inngangsdør til Fresnel-linse.

Publisert Sist oppdatert

En del fyr er åpne for besøk og også for overnatting, men mange er stengt eller ligger uansett temmelig utilgjengelig til for de fleste båtfolk. Når Kystverket sammen med Kystverkmusea har lagt ut digitaliserte versjoner av fyrene kan alle få muligheten til å ta en nærmere titt på og oppleve «kystens katedraler» - da via nettsiden fyr.kystverket.no

Også tilstøtende bygninger til selve fyret er i en del tilfeller digitalisert.

ÅPNE FOR BESØK: Kartet viser de fyrene som så langt kan besøkes digitalt. Flere vil trolig komme til.
ÅPNE FOR BESØK: Kartet viser de fyrene som så langt kan besøkes digitalt. Flere vil trolig komme til.

Fra rom til rom

– Nå kan man utforske fyrene på egen hånd, enten i det tempoet man ønsker eller i en forhåndsprogrammert sekvens. Da kan man gå fra rom til rom og se seg rundt i hele fyret. Eksteriøret på noen av fyrstasjonene har også blitt laget som digitale 3D-modeller, forklarer spesialrådgiver Harald Tronstad i Kystverket i en pressemelding.

Han håper flere skal komme til: 

– Vi har 116 fyrstasjoner så det er nok å velge mellom. Det er nok ikke realistisk å forvente at samtlige blir digitalisert, men det kommer flere. I første omgang prøver vi å ta fyr som vi vet er attraktive, men vanskelig tilgjengelige for folk flest. Så ser vi etterhvert hvor mange vi får digitalisert. Vi ønsker også å dekke mest mulig av landet, men dette er et arbeid som tar tid. Vær-, vind- og lysforhold må stemme, både for å kunne komme seg ut til noen av fyrene, men også for at bildematerialet skal bli så bra som mulig. Vi må også ta hensyn til andre faktorer, som hekkesesong, og så videre.

Flere nytteeffekter

Fyrstasjoner ligger som oftest utsatt til for vær og krever vedlikehold. Noen av de digitaliserte fyrstasjonene er tydelig preget av tidens tann. 

– Også derfor har dette dokumentasjonsarbeidet vært viktig. Dette er usminkede øyeblikksgjengivelser av hvordan fyrstasjonene så ut akkurat den dagen Kystverkmusea var der og digitaliserte dem. De har dokumentert fyrstasjonene slik de faktisk er, uten å prøve å pynte på noe.

TÅRN: Skjermbilde fra den nye tjenesten.
TÅRN: Skjermbilde fra den nye tjenesten.

Den digitaliserte dokumenteringen har også andre gevinster:

– Dokumentasjonen er så presis at hvis vi skal utføre vedlikehold, så kan vi gå inn i denne løsningen og ta nøyaktige mål. Vi har originaltegningene av fyrstasjonene, men av og til er det gjort praktiske justeringer i løpet av årene som har gått siden de ble bygd, og da er det greit å kvalitessikre for eksempel mål på vinduer som skal skiftes. Dokumentasjonen vil også være til nytte når vi skal hyre inn eksterne entreprenører til oppdrag på fyrstasjonene, slik at de på forhånd kan danne seg et bilde av oppdraget, slutter spesialrådgiver Harald Tronstad.