Fyrferie for småbåtfolket

VELHOLDT: Ildsjeler i Fredriksvern Kystlag har klargjort Tvistein fyr for overnatting.
VELHOLDT: Ildsjeler i Fredriksvern Kystlag har klargjort Tvistein fyr for overnatting.

Du kan bo på 80 fyr langs kysten

Takket være lokale entusiaster og ildsjeler kan du booke deg inn som overnattingsgjest på ikke mindre enn 80 fyr langs norskekysten.

Kystled er et landsomfattende samarbeid om overnattingstilbud for alle som ønsker å oppleve norsk skjærgård, med både friluftsliv, natur og kystkultur i fokus.

Ordningen er et samarbeid mellom Forbundet KYSTEN, Norsk Fyrhistorisk Forening, Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund. De lokale prosjektene styres som oftest av kommuner, lokallag tilsluttet Forbundet KYSTEN, Norsk Fyrhistorisk Forening eller vel- og turistforeninger.

I denne reportasjen setter Båtmagasinet fokus på et av disse tilbudene, nemlig høyreiste Svenner Fyr ytterst i Larviksfjorden. Tanken er at du som farter rundt i en mindre båt også kan overnatte ute på fyrene. Det er tilrettelagt opphold og overnatting for å gi opplevelse, ikke minst til barnefamiliene.

Kommer du deg til Svenner, kan du også oppsøke de nærliggende fyrstasjonene som også er åpne for overnatting. Med litt planlegging kan det planlegges øyhopping selv med småbåt. Blant de omkringliggende fyrene som ønsker deg velkommen til overnatting, nevner vi:

Fuglehuk Fyrstasjon

Fulehuks Venner leier ut fyrvokterboligen, og Oslofjordens Friluftsråd leier ut naustet som kystledhytte. Fyret i Færder kommune har utsatt beliggenhet, og det å komme seg i land kan være vanskelig.

Færder Fyr

Signalboligen på Færder Fyr i Færder kommune er restaurert som kystledhytte, med hjelp av ildsjelene i Færder fyrs venner. De øvrige bygningene bygninger ved fyret benyttes av Kystverket.

Stavernsodden Fyrstasjon

Driften av Stavernsodden Fyr i Larvik kommune er overtatt av Kystlaget Fredriksvern og er en del av prosjektet Kystleden med muligheter for overnatting.

Tvistein Fyr

I sommer ble Tvistein Fyr i Larvik kommune åpnet for overnattingsgjester, som kan glede seg over et velholdt fyr i mektige omgivelser. Tvistein Fyr har voktet over de beryktede Rakkebåene i over 100 år.