FLERE BÅTULYKKER: Menn over 60 år er kraftig overrepresentert i båtulykker. Ofte slurves det med både redningsvest og promillegrensen. ILLUSTRASJONSFOTO: RS
FLERE BÅTULYKKER: Menn over 60 år er kraftig overrepresentert i båtulykker. Ofte slurves det med både redningsvest og promillegrensen. ILLUSTRASJONSFOTO: RS

Menn over 60 er verstingene

I 2022 omkom 34 personer på sjøen i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Det er åtte flere enn i 2021. Menn over 60 er kraftig overrepresentert. Båtfolket må bli flinkere til å si fra, mener Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet.

Publisert Sist oppdatert

Sjøfartsdirektoratet registrerte 32 båtulykker med totalt 34 dødsfall i løpet av fjoråret. Over halvparten (18) av de omkomne i forbindelse med båtbruk i 2022 tilhører kategorien menn 60 pluss, går det frem av en pressemelding fra Redningsselskapet i dag.

Må tørre å si fra 

Flere ulykker kunne trolig vært unngått om folk tok mer ansvar for egen og andres sikkerhet. Ofte er det manglende bruk av vest i kombinasjon med promille involvert i dødsulykkene. Kun 11 av de 34 omkomne i løpet av fjoråret benyttet flyteutstyr. 16 av 34 ble i etterkant bekreftet ruspåvirket. 

–Det er viktig at alle er klar over risikoen med å ikke tenke sikkerhet på sjøen. Flytevest kan bety forskjell på liv og død i en ulykke, og det er lov å oppfordre andre til å huske vesten på en hyggelig måte. På den måten kan vi bry oss om hverandre. Når det gjelder alkohol så mener vi det er like naturlig å være helt edru som båtfører som for en bilfører, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

Sammen om holdningskampanje

Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å løfte blikket og ta hensyn i sommer. Foto: Redningsselskapet
Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å løfte blikket og ta hensyn i sommer. Foto: Redningsselskapet

Sjøfartsdirektoratet har gått sammen med Kystverket og Redningsselskapet om kampanjen “Løft blikket”, som har til hensikt å redusere antall båtulykker og omkomne på sjøen. Sjøen får flere brukere, samtidig som antall ulykker øker. 

– Det er fantastisk at stadig flere bruker sjøen som rekreasjonsområde. Derfor er det viktig å huske på at man deler sjøen med seilere, padlere, dykkere, kitere, surfere og svømmere. Aldri før har det vært like viktig å vise hensyn, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet. 

Fjorårets sommer var travel for Redningsselskapets 53 redningsskøyter, med over 4 400 oppdrag fra mai til september. For å unngå stygge ulykker må kunnskapsnivået opp og holdningene strammes inn. – Det er nyttig å lære seg sjøvettreglene og betydning av sjømerkene. Ikke minst er det smart å gjøre seg kjent i området der du skal bruke båten, i rolig tempo, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

Kystverket har nylig samlet nyttig informasjon for båtfolket i den nye tjenesten Ohoi.

– Her finner du mye viktig informasjon for å ta gode beslutninger til sjøs – på ett sted. Et mål med tjenesten er å bidra til færre ulykker ved å samle gode verktøy, både for planlegging i forkant av seilasen og underveis, sier kystdirektør Einar Vik Arset.