Båtlivs sommerskole

Kryssholtet må brukes riktig

Nesten alle båter har kryssholt, men ikke alle båtfolk kan bruke det.

Publisert Sist oppdatert

Kryssholt er standard på nesten alle båter verden over. Kryssholtene står gjerne forut og akter, og på større båter også midtskips. Vi bruker kryssholtene når vi skal fortøye. Det vet de fleste.

Men ikke alle vet hvordan krysseholtene skal anvendes, selv om navnet gir en formening: Tauet skal legges på kryss og tvers over kryssholtet. Hele poenget med et kryssholt er at du slipper å slå et stikk (knyte knute). Og grunnen til det finner du som regel ut når du skal løsne fortøyningen. Når tauet er lagt i kryss over kryssholtet, låser det seg aldri, og du kan enkelt kaste loss.

Du legger altså tauet på kryss over seg selv et par-tre ganger. Sørg for at fortøyningstampen som blir belastet ligger fritt uten beknip ut fra kryssholtet. Da kan du løsne fortøyningen uansett hvor mye belastning det er på tauet, og du kan gjøre dette mens tauet fortsatt er belastet.

Raskt

På skip starter man gjerne å kaste loss mens det fortsatt er belastning på tauene, og slipper opp i riktig rekkefølge på kommando fra skipperen. Når båten veier flere titalls tonn kan skader på mennesker og materiell bli store om fortøyningene slippes i feil rekkefølge, eller en av fortøyningene kiler seg fast.

På mindre båter er det ikke fullt så viktig, men det er likevel ingen dum idé å være på den sikre siden. Jeg pleier å tillate et halvstikk (enkelt halvstikk) som lås på tauet når det er lagt to-tre ganger i kryss, men tradisjonstro skuteromantikere vil kanskje påstå at dette ikke er helt etter boka.

Poenget er uansett at det skal gå raskt å fortøye når det er belastning på tauet, og det skal være lett å løsne fortøyningen etter tung belastning, og altså gjerne også mens det er belastning.

Et annet poeng er at tampen av fortøyningen festes med knute i land, og resten av tauet ligger om bord ved kryssholtet. Da kan du alltid justere fortøyningen på båten, og dessuten ligger ikke tauet og slenger som snubletråd på brygga. De som er opptatt av style vil også kveile opp tauet som er til overs, og legge det ved siden av kryssholtet. Det ser bra ut, og har den praktiske nytten at det er lett å gi raskt ut på tauet, om nødvendig.