Nå fryser båten

Enten båten ligger på eller på land, vil noen enkle forholdsregler hjelpe til med å unngå store og små skader under opplaget.

Publisert Sist oppdatert

Skader som oppstår på båten gjennom vinteren har for det meste tre årsaker – enten frost, snø eller vind. Norske båteiere er utsatt for alt dette.

 Rørsystem og tanker må tømmes for vann og septik. Pass særlig på toalett og vask. Vannrester i rørene kan gi sprekker i rør og tanker når det fryser på om vinteren. Drevet er også utsatt for frostsprengning dersom det har kommet vann i giroljen. Bytt derfor oljen helst før vinteren.

 Vann kan også samle seg i presenninger og kalesjer dersom disse ikke er stramme, slik at regnvann renner ned fra båten. Regnvann som samler seg i søkk i presenninger blir veldig tungt, og kan gi setningsskader og i verste fall føre til at båten tipper over om den står på land. For båter som ligger på vannet gjennom vinteren kan snø tynge ned båten og den vil ligge dypere i vannet. Gjennomføringer, for eksempel eksosgjennomføringer, som tidligere har vært over vann kan nå komme under, og vann kan komme inn.

Les også: Er du sikret i vinter (for abonnenter)

Se til båten

-          Uansett hvor flink du er med forberedelsene kan uforutsette ting skje i løpet av vinteren. Derfor anbefaler jeg å ta en tur og se til båten et par ganger gjennom det neste halvåret for å sikre at alt er som det skal. Bor du langt unna der båten er, tilbyr de fleste marinaer å sjekke båten din. Det kan hende det koster litt ekstra, men det er en billig forsikring mot stygge overraskelser når våren kommer, sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for fritidsbåt i Codan Forsikring.

 

Les også: Pass på batteriene i vinter (kun for abonnenter)

 Mens hele sommersesongen handler om hygge på vannet, er vann en av båtens verste fiender om vinteren. Vann som fryser til is kan gjøre stor skade på både rørsystem og konstruksjon.  

 

Les også: Pass på trebåten i isen (for abonnenter)

 

SJEKKLISTE

Fortøyninger:

-          Sjekk gummiavlastere

-          Er det fleksibilitet i fortøyningene? Det kan være større forskjell mellom flo og fjære om vinteren

 

Motor:

-          Bytt girolje på drevet

 

Åpninger:

-          Lukk alle vinduer, dører og luker. Sjekk at alle foringer er tette

-          Steng bunnventiler og frostsikre disse

-          Skru ut bunnpluggen så båten luftes og tørker opp (ved lagring på land)

 

Rør og vann:

-          Frostsikre toalett

-          Tøm tanksystemet for septikk og vann

-          Pass på at presenninger er stramme

 

Sikkerhetsutstyr:

-          Lagre oppblåsbare vester tørt

-          Sjekk brannslukningsapparat. Bør det skiftes?

-          Sjekk sinkanoder og skift om nødvendig

 

 Kilde: Codan