illustrasjonsfoto
illustrasjonsfoto

Fikk sel på kroken

Det er ikke alltid det er stor fisk på kroken når det napper ekstra godt i snøret, det fikk en sildefisker utenfor Helgeroa erfare.

Publisert

I mer enn 30 år har marinearkologen Pål Nymoen fisket utenfor Helgeroa. Alene i båten slengte han ut snøret med ti kroker, og fisket på 50 meters dyp.

– Plutselig sto snøret fast og begynte å gi etter og bevege seg, sier Nymoen til Østlandsposten.  Marinearkologen følt med en gang at koroken hadde fått tak i noe annet enn moder jord. Etter lengre jobb fikk han fangsten opp i båten, og oppdaget at det var en sel han hadde fått på kroken. Til Østlandsposten forteller han at flere av krokene satt fast i selen, og at det ble en kamp mellom ham og selen, uten at han klarte å få den løs. Det endte med at den slet seg løs, med kroken i munnen.

– Den overlever neppe lenge med skadene. Dette er en dyretragedie. Dessverre er ikke selen lenger redd for å komme i nærheten av folk, sier Nymoen til Østlandsposten.

I andre medier rapporteres det også om observasjon av sel i Oslofjorden, blant annet en familie som hadde en sel svømmende rundt i Paradisbukten i Oslofjorden.

Senioringeniør Morten Bronndal ved institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo forteller til Aftenposten at det ikke er helt unormalt med sel helt innerst i Oslofjorden nå om sommeren.

- På denne tiden har selene fått unger og moren har ammet dem i 18-20 dager. Da er de store nok til at hun forlater dem og de må klare seg på egenhånd, sier Bronndal til Aftenposten.no.

Selbestanden i Ytre Oslofjord anslås til å være på mellom 500 og 600, og de fleste skal holde til utenfor Hvaler.

Powered by Labrador CMS