FARTØYVERN: Hjuldamperen «Skibladner» får rundt tre millioner kroner i støtte over statsbudsjettet i 2024.

Fartøyvernet får litt mer

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 blir posten for fartøyvern økt med 4,5 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Totalsummen blir da noe over 75 millioner kroner, en økning på 6,39 prosent og altså litt over prisveksten. Tilskudd til fartøyvernsentrene forslås satt til rundt 18,5 millioner kroner.

Kulturminnefondet kan på sin side notere en en økning på 6,45 prosent, til 132 millioner kroner, og driftsstøtten til hjuldamperen «Skibladner» øker med 5,88 prosent, til noe over tre millioner kroner. Verdens eldste seilende skonnert, «Anna Rogde», får derimot ikke kompensasjon for den kraftige prisstigningen. Beløpet på to millioner kroner videreføres uten prisjustering. 

I bevilgningsforslaget inngår videre et engangstilskudd på 12 millioner kroner som fordeles likt på skværriggerne «Statsraad Lehmkuhl», «Sørlandet» og «Christian Radich».

Paraplyorganisasjonen Norsk Forening for Fartøyvern, som omfatter over 200 bevaringsverdige norske fartøyer, er for så vidt fornøyd med at regjeringen innser verdien av fartøyvern og det enorme, frivillige arbeidet som legges ned i sektoren.

– Samtidig kan ikke økningen kalles en styrking av fartøyvernet, slik regjeringspartiene har lovet i sine partiprogram, sier generalsekretær Hedda Lombardo i en pressemelding.