STORE UTBYGNINGER: I Sverige ventes mange hundre vindturbiner. Illustrasjonsfoto: Ruyan Ayten/ Pexels.

– Vindkraftverk til havs truer sjøsikkerheten for fritidsbåter

Forrige uke ble det varslet vindkraftverk i Skagerak, nær norskegrensen. Svenska Kryssarklubben advarer mot vindkraftverk til havs. – Sjøsikkerheten for fritidsbåter trues, sier generalsekretæren.

Publisert Sist oppdatert

Svenska Kryssarklubben skriver i en pressemelding at det er på høy tid at båtorganisasjoner kommer i dialog i planleggingsprosessen.

– Vi har gått gjennom vindmølleparker til havs, og kan konstatere at det mangler grundige sikkerhetsanalyser rundt fritidsbåter, sier Fredrik Norén som er generalsekretær i Svenska Kryssarklubben som har om lag 40.000 medlemmer.

Redningsaksjoner

Han mener det blant annet vil bli krevende mer redningsaksjoner dersom en fritidsbåt får motorhavari eller av andre årsaker driver inn i en vindpark, der det vil være krevende å bistå med helikopter eller større båter.

– Vi ønsker også å undersøke muligheten for at det lages passasjer for fritidsbåter gjennom vindparkene, sier Norén. Han mener også at elektronisk navigasjon kan bli påvirket, og at det derfor er viktig å finne ut av mer rundt dette.

– Vi har sett at det planlegges mange parker, noe som gjør at mange kvadratkilometer med vannområder som brukes av fritidsbåter blir berørt og i prinsippet blir ubrukelige.

Stort antall

Båtmagainet og SEILmagasinet skrev i forrige uke om vindkraftanlegget Vidar som vil bli rett vest for Grebgestad, bare ti nautiske syd for Færder. Anlegget planlegges med mellom 66 og 91 vindmøller.

DIGERT: Det planlagte anlegget vil ligge 34,4 kilometer syd for Hvasser. Her kan det komme opp mot 91 vindturbiner med en høyde på nærmere 340 meter.

Men i Sverige er det mye mer i vente. Det planlegges mange vindmølleparker til havs. Svenska Kryssarklubben skriver i pressemeldingen at den største vindparken i Skåne i dag er Lillgrund som står for nesten 60 prosent av elektrisitetsproduksjonen fra vindmøller til havs i Sverige.

I Öresund finnes flere vindparker; en utenfor København og en utenfor Landskrona.

Ytterligere to parker har fått tillatelse til å bygge, og det er Kriegers Flak i Østersjøen sør for Trelleborg, med 128 vindturbiner, og Taggen på grensen mellom Blekinge og Skåne, altså Sölvesborg og Kristianstad, med mellom 60 og 83 vindturbiner.

Videre har tre parker fått tillatelse til å bygge i i Kattegat. Stora Middelgrund har fått tillatelse for 50 vindturbiner, og Trolleboda med 30 vindturbiner. I Kalmarsund planlegges 24 vindturbiner. Videre er det gitt tillatelse til en stor park i Karlskrona / Hanöbukten med så mye som 500 - 700 vindturbiner.

Blekinge og Kattegatt utenfor Falkenberg venter 50 vindturbiner.

Vindmøller til havs er også planlagt langs hele kysten av Sverige og i Vänern. Eksempler på andre planlagte vindmølleparker som Svenska Kryssarklubben trekker fram er Storgrundet utenfor Gävle med 51 vindturbiner. Finngrundet utenfor Gävle med 300 vindturbiner. Dønning utenfor Gotland / Gotska Sandön / Oxelösund og Gryts skjærgård med 200 vindturbiner. I tillegg nevnes en park med 253 vindturbiner utenfor Sandhamn i Stockholms skjærgård. Og det er det planlagt 15 vindturbiner ved innseilingen til Gøteborg havn.