X SHORE PRO er en helelektrisk båt, beregnet på det profesjonelle markedet. Foto: Produsent.

X Shore nedbemanner i et voksende el-marked

Svenske X Shore har ikke mer enn så vidt lansert sin elektriske verdensnyhet, en åtte meters Pro-modell, før svenske medier opplyser at fabrikken i Nyköping sier opp 20 ansatte som går på midlertidig kontrakt.

I følge Hamnen.se, som siterer Södermanlands Nyheter, er bakgrunnen for nedbemanningen i båtfabrikken bekymringer knyttet til krigen i Ukraina, inflasjonen og den svake kursen på svenske kroner.

Langt unna målet

X SHORE PRO er en helelektrisk båt, beregnet på det profesjonelle markedet. Foto: Produsent.

 -Vi ser på våre kostnader for å sikre jobben til de fast ansatte, sier Elias Wästberg, ansvarlig for produksjonen i X Shore, til Södermanlands Nyheter. Det kommer likevel frem i svenske nyheter at også mange fast ansatte hos X Shore kjenner på uro og har begynte å se seg om etter nye jobber

 Da X Shore åpnet en ny fabrikk i 2021 var målet en årlig produksjon på 400 båter, men i følge Hamnen.se er produksjonen bare tre båter i uken.

 Elektrisk arbeidsbåt

26 FOT: X Shore Pro skal leveres både i en lukket og åpen versjon. En lukket båt kan godt egne seg som taxi-båt. Foto: Produsent.

Uro og nedbemanning kommer samtidig som det innovative svenske verftet lanserer en elektrisk åtte meter til det profesjonelle markedet. X Shore PRO bygger på den eksisterende Elex 8000. Nyheten retter seg både til offentlige og det private virksomheter, både til blålysetatene, som taxibåter, dykkerfartøy eller til skjærgårdstjenesten. Båten skal leveres både i en lukket og åpen versjon.

 Krav til nullutslipp

Antall brukstimer på en båt som benyttes profesjonelt eller kommersielt er uten sammenligning vesentlig høyere enn for fritidsbåter. Krav og etterspørsel etter båter med utslippsfri fremdrift derfor fremover være enda større i dette markedet.

Typisk for nyheten X Shore PRO er at den sikter seg inn akkurat der.