Heitmann Marin satser på elbåten Q30 fra Finland.
Heitmann Marin satser på elbåten Q30 fra Finland.

Vil fjerne avgiftsfritaket på diesel

Norsk Elbåtforening ønsker å fjerne avgiftsfritaket på diesel for å støtte overgang til økt elektrisk framdrift.

Publisert Sist oppdatert

Fritaket for veibruksavgift på diesel for fritidsbåter koster staten 240 millioner kroner i tapte inntekter (proveny) årlig.

Nå vil Norsk Elbåtforening fjerne denne fordelen for alle båtfolk med dieselmotorer. Foreningen la i dag fram forslag til et tiltaksprogram for et mer miljøvennlig båtliv for Klima-og Miljøverndepartementet.

I en pressemelding fra Elbåtforeningen heter det at fritidsbåter bruker langt mer drivstoff enn hva som tidligere er beregnet. Dette er penger som kan brukes til å sette i gang tiltak for å redusere støy, partikkelutslipp og utslipp av klimagasser, hevder foreningen.

Nye tall fra SSB viser at fritidsbåter bruker 107 000 liter bensin, og 64 000 liter diesel i året, og bidrar med ett utslipp på 500 000 tonn co2.  De 240 millionene som staten kan få tilgang til ved å fjerne avgiftsfritaket på diesel, vil være langt høyere tall enn hva det vil koste å støtte elbåter på linje med støtten elbiler får i dag, argumenterer elbåtentusiastene.

Les også: Fritisbåter slipper ut mer CO2 enn landets ferger

Støtte til teknologiskifte

Norge har vist verden at det er mulig å bytte fra bensin og dieselbiler over til elektriske. En slik overgang er nødvendig også med båt. Norge har mulighetene til å lede også denne overgangen, og det kan gi unike muligheter for norsk båtbransje.

Les også: Test av elektriske påhengsmotorer (for abonnenter)

Bedre for alle

Sjøen brukes av båtfolket til rekreasjon, naturopplevelser og fred og ro. Dette er bekreftet av  Båtlivsundersøkelsen 2018, en spørreundersøkelse gjennomført av Opinon as.

Et overveldende flertall av båtfolket, mer enn 80 prosent, svarte at  naturopplevelse, rekreasjon, fred og ro er det viktigste. Et lite mindretall, ca 20 prosent, svarte at fart og spenning er viktigst.

Les også: Nær én million fritidsbåter i Norge  (for abonnenter)

Jobber for miljøet

Norsk Elbåtforening ønsker å fjerne avgiftsfritaket på diesel, og bruke disse pengene for ett bedre miljø på sjøen for alle båtbrukere. Vi vil gi momsfritak på elektriske motorer. Gi økonomisk støtte for å oppgradere eldre miljøfarlige motorer til elektriske, og tilrettelegge for bruk av strøm og hydrogen i havner for båtfolket, heter det i pressemeldingen fra foreningen.

 Les også: Tilbake til framtiden (for abonnenter)