AVLEIRING: Det nye produktet skal hindre rørene fra dassen i å gå tette.
AVLEIRING: Det nye produktet skal hindre rørene fra dassen i å gå tette.

Løser opp dritten

I disse dager lanseres det et ny middel som skal hindre kalkavleiringer i septikkrør.

Publisert Sist oppdatert

Mange har kjedelig erfart å få dassen tett i båten. Det skyldes ofte at rørene etter hvert blir tette av kalkavleiringer og urinstein. Nå har to nordmenn utviklet et spesialprodukt som nettopp skal hindre tette rør. Thomas Garnes og Sølvi Hjelmeland står bak Eco Clean som er et biologisk nedbrytbart renseprodukt som fjerner forkalkninger i toaletter på båter.

Hindrer drittjobb

– Tette båttoaletter er rett og slett en drittjobb, og til nå har det ikke eksistert noe produkt som fjerner urinstein. Det finnes mange produkter som hevder at de renser rørene, men jeg som rørlegger har sett at det ikke funker. Da må man stå og stake, eller bytte ut rør, forteller Thomas Garnes. Han hadde ideen til produktet, og har kunnskap både om rør og kjemi. Produktet båtfolk til nå har brukt har vært eddik. Båtmagasinet ønsker å teste ut om Eco Clean gjør en bedre jobb.

Hemmelig blanding

– Eco Clean er et produkt som det ikke finnes tilsvarende av på markedet i dag, det er biologisk nedbrytbart, og det kan selges internasjonalt. Da Innovasjon Norge fortalte at de ville støtte oss, måtte vi bare kaste oss rundt, forteller Sølvi Hjelmeland.

Produktet er verken farlig for miljøet, eller brukeren. Det skal heller ikke skade båtens rør. Oppskriften er hemmelig, men i produktets sikkerhetsdatablad kommer det fram at det innholder sitronsyre, som vil løse opp kalk, som er basisk.

GRÜNDERE: Thomas Garnes og Sølvi Hjelmeland står bak Eco Clean
GRÜNDERE: Thomas Garnes og Sølvi Hjelmeland står bak Eco Clean