KULDESJOKK: Hvis du faller ut i kaldt vann, reagerer kroppen med å hyperventilere. Da er det viktig å beholde roen og få kontroll over pusten.(Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet)

Hittil i år har åtte personer druknet fra fritidsbåt

Ferske tall fra Redningsselskapets drukningsstatistikk viser en trist utvikling. Så langt i år har 21 personer druknet i Norge, tre flere enn på samme tid i fjor. Hittil i år har åtte personer druknet fra fritidsbåt, to personer den sist måneden.

I Tvedestrand kommune ble en mann i 70-årene ble funnet omkommet i nærheten av en båt. En mann i 70-årene druknet da han falt ut av en båt under en fisketur ved Bildøy i Øygarden kommune.

TANJA KRANGNES er fagsjef i Redningsselskapet.

I tillegg er to drukningsulykker registrert som fall fra land i april-statistikken. I Arna i Bergen ble en mann i 50-årene funnet i sjøen av forbipasserende, mens en kvinne i 30-årene ble funnet omkommet utenfor Hovedøya i Oslo. Hendelsesforløp er ikke kjent.

Flest ulykker fra båt

I en pressemelding fra Redningsselskapet kommer det frem at så langt i 2022 har åtte personer druknet fra fritidsbåt, mens fire personer har omkommet fra yrkesfartøy. Ni drukningsulykker har skjedd etter fall fra land.

19 av de 21 som hadde druknet ved utgangen av april var menn, og 80 prosent var fra 40 år og oppover. Ingen barn har omkommet i drukningsulykker så langt i år.

Det har vært fem drukningsulykker i Vestland fylke så langt i år, mens fire personer har druknet i både Nordland og Agder. Tre fylker har ikke hatt drukningsulykker så langt i år: Møre og Romsdal, Innlandet samt Vestfold og Telemark.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle i vannet, er det viktig at du beholder roen, flyter på ryggen og får kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.