Premiere Candela C-8

PREMIERE: Den nye Candela C-8, en eldreven, foilende båt med overnattingsmulighet, har verdenspremiere i Helsingfors til helgen.
PREMIERE: Den nye Candela C-8, en eldreven, foilende båt med overnattingsmulighet, har verdenspremiere i Helsingfors til helgen.

Viser ny Candela for første gang i Finland

Den svenske, foilende båten Candela C-8 vises for første gang under den flytende båtmessen i Helsingfors denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

Candela har vekket oppsikt med sine foilende, eldrevne båter. Modellen C-7 har vært på markedet et par år, og nå overtar C-8 for den utgående modellen. Ifølge produsenten skal C-8 ha lengre rekkevidde og høyere fart enn noen annen eldreven båt. Candela sier i en pressemelding at C-8 er solgt i over 100 eksemplarer før serieproduksjonen startet.

Til forskjell fra forgjengeren C-7, som var en bowrider, har C-8 overnattingsplass og toalett under fordekket. Produsenten lover to timers rekkevidde i en marsjfart på 20 knop, noe som blant annet er mulig på grunn av to karbonfiber-vinger som løfter båten ut av sjøen når den kommer opp i 16 knop. Dermed reduseres den våte flaten og energiforbruket går ned 80 prosent sammenlignet med en konvensjonell båt, ifølge Candela.

– Når båten letter og flyr, balanseres den automatisk av båtens fligth controller, en datamaskin som justerer vinkelen på foilen hundre ganger per sekund for jevn gange over bølger, i sidevind og med ujevn last, heter det i pressemeldingen.

Båten som har sin verdenspremiere under den flytende båtmessen i Helsingfors i Finland 18. – 21. august, er utstyrt med produsentens egenutviklede motor som har fått navnet Candela C-POD. Den torpedoformede elmotoren sitter under vannet der den kjøles direkte og kan gjøres kompakt. Diameteren er bare drøyt 10 centimeter og motoren gir ifølge Candela over 60 kW, tilsvarende 80 hk. Den skal være designet for å gå 3000 timer uten service.