Avdekket livsfarlig gassinstallasjon

Seiler du i en gassbombe?

Bare flaks reddet en båteier fra å gå i lufta på grunn av lekkasje i propananlegget, forteller daglig leder Peter Gustafsson i Bærum Plast.

Publisert Sist oppdatert

Mange fritidsbåter benytter propanlegg i byssa, men ikke alle bryr seg om å sjekke og vedlikeholde systemet, selv om gasslekkasje kan utløse en dødelig eksplosjon om bord. Enkelte faller også for fristelsen til å installere anlegget selv, og dette vil Peter Gustafsson i Bærum Plast advare mot. Han minner også om at propananlegg må etterses jevnlig, og slanger og regulatorer byttes minimum hvert femte år.

Les også: Ikke glem å bygge propanslange

Les også: Ta en gass-sjekk (for abonnenter)

­–Vi fikk inn en båt nylig der båteier ønsket at vi godkjente gassanlegget som han hadde installert i båten sin. Etter å ha gått gjennom anlegget kan vi si at det bare er flaks at båten ikke har gått i luften. Blant feilene vi fant på anlegget var lekkasje av gass inne i motorrommet, der kobberrøret var skjøtet, men uten at mutrene på skjøten var strammet hardt nok til, slik at gass sivet ut i motorrommet, sier Gustafsson til Båtliv. I tillegg lister han opp en rekke flere feil ved anlegget med slangeklemmer og mutre som ikke var dratt til ordentlig. Når har Bærum Plast byttet slanger, strammet mutre og trykk- og funksjonstestet anlegget slik at det er godkjent i henhold til ISO standard 10239.

–Vi får inn en hel del jobber på gassanlegg, det som går igjen på de nye oppdragene vi får er at slanger og regulatorer er eldre enn fem år. I mange tilfeller er ikke gassanlegget sjekket etter at det ble montert hos produsenten. I fjor fikk vi inn et oppdrag der slanger og regulator var fra 1979! Det er bare flaks at det ikke skjer uhell med gamle anlegg, sier Gustafsson.

–Gassanlegget bør sjekkes hvert år. Anlegget skal testes hvert femte år, og slanger og regulator skal skiftes hvert femte år, eller tidligere om nødvendig.

Det er viktig at gassflaske og regulator står i et drenert og værbeskyttet rom, avslutter han. Nedenfor ser du bilder av gassintallasjonen med Gustafssons kommentarer tegnet inn på bildet.