Bruktbåtsalget løsner

Salget av brukte båter ligger på 2008-nivå for Norsk Lysbåtformidling.

Publisert

Bruktbåtmarkedet er i ferd med å våkne etter to år i dvale.

Norges største aktør innen bruktbåtsalg melder om sterkt oppsving i salget fra i fjor. I løpet av årets første tre måneder har de omsatt for mer enn i hele 2012, forteller Jon K. Ebbestad i Norsk Lysbåtformidling.

Ebbestad er også formann for Norges Båtmeglerforening. Han sier at salgsøkningen gjelder for hele bransjen, uten at han har konkrete tall på bransjenivå.

–    Kjøpere og selgere blir nå enige om pris. De siste årene har vi hatt fallende priser på nye båter, og følgelig kraftig fall i prisen på brukte båter. Dette begynner selgerne nå å akseptere, sier Ebbestad.

Større båter

Han forteller at nå selges flere båter og dyrere båter enn i fjor. I 2012 lå snittprisen på 440.000 kroner. Hittil i år er snittprisen for solgte båter 850.000 kroner. Norsk Lystbåtformidling har solgt 12 båter hittil i år, og har flere tilsang på gang, sammenlignet med 18 salg i hele fjor.

Ebbestad har jobbet 20 år i bilbransjen før han begynte med båt. Ifølge Ebbestad må man nå forvente et prisfall på båter omtrent som man er vant med fra bil. – Du må være innstilt på 15 prosent verdifall i det du signerer kontrakt på ny båt, og deretter ti prosent hvert å fremover, sier han.

Ifølge Ebbestad har også bilbransjen sykliske svingninger med dårlig bruktmarked, som han påstår inntreffer hvert tiende år.

Populære båter

–    De siste årene har vi hatt en propp i markedet med mange flere selgere enn kjøpere. Nå er denne proppen i ferd med å bli løst opp, sier han.

Blant de mest etterspurte båtene hos Norsk Lystbåtformidling for tiden er norske daycruisere, som Ibiza og Windy, opplyser Ebbestad. Han er åpen med egne omsetningstall de siste årene:

År        Millioner

2007        78

2008        59

2009        48

2010        50

2011        39

2012        18

Hittil i år er det solgt båter for 11 millioner kroner.

Skal du kjøpe båt? Du finner hundrevis av båttester i Båtlivs artikkelbase her.

Powered by Labrador CMS