ROMER PÅ BOOT: Wisnno Rogge forteller om den romerske galleien på Boot.v
ROMER PÅ BOOT: Wisnno Rogge forteller om den romerske galleien på Boot.

Romersk gallei på Boot

En kopi av en 2000 år gammel romersk gallei som ble funnet i Donau i 1986 var et av trekkplasterne på årets Boot.

Publisert Sist oppdatert

I 1986 ble det gjort et oppsiktsvekkende funn av en 2000 år gammel romersk gallei i Donau. Etter et nitidig arkeologisk arbeid kunne en eksakt kopi av det gamle romerske krigsskipet endelig sjøsettes i 2008. I år var galleien et av trekkplasterne på årets Boot i Düsseldorf. 

Romerne skal ha kommet helt til Rhinen på sine felttog. Der skal de ha blitt lurt i bakold i en skog slik at de mistet en stor hær. Det skal ha vært slutten på det romerske felttoget. Nord for Rhinen kom de aldri. De måtte ha seilt på Donau også for i 1986 ble etterlevningene av det 2000 år gamle skipet funnet.

Vi snakker 1000 år før vikingtiden. Det er bemerkelsesverdig mange likhetstrekk med vikingskipene. Vi finner igjen langårer, spant, råseil, tofter og tiljer. Skipet hadde 20 roere og kan komme opp i seks knop dersom roerne setter full kraft på årene. Det viste målinger da kopien av skipet ble rodd og seilt og testet i 2008. 

ÅRENE Legg merke til hvordan årene var festet i en slags tollepinne på toppen av esinga.
ÅRENE Legg merke til hvordan årene var festet i en slags tollepinne på toppen av rellingen.

Årene på skipet henger fast i en slags tollepinne på toppen av rellingen. Det gjorde nok festepunktet til årene mer utsatt enn årene på vikingskipet som stakk ut av hull i fribordet. Galleien var ikke så rikt utsmykket i stavnen som vikingskipet, dersom etterkonstruksjonen er korrekt, men det er likevel også her likheter med et hode i baugen og en hale på skipet i akterstavnen som på denne utgaven minner om en blomsterknopp. Legg også merke til den spisse piggen som stikker ut i baugen. Galleiene ble ofte rodd i stor kraft mot fiendens skip og piggen var et våpen som kunne splintre fiendens skip. 

EN ROMERSK GALLEI på Boot. Legg merke til piggen foran som ble benyttet som våpen mot fiendtlige skip som ble splintret etter at galleien ble rodd eller seilt i stor kraft mot skipet.
EN ROMERSK GALLEI på Boot. Legg merke til piggen foran som ble benyttet som våpen mot fiendtlige skip som ble splintret etter at galleien ble rodd eller seilt i stor kraft mot skipet.

Wisnno Rogge er en av ildsjelene i venneforeningen som tar vare på galleien. Hver sommer er de ute og ror og seiler med skipet og har med seg besøkende og turister som kan få prøve seg på livet som galleislave.