GJESTEHAVN: Lengst vest i gjestehavnen er det store båtplasser med utriggere. Dagsturistene kan fortøye langs brygga innerst mot land.

Kystfortet der småfolk og båtfolk har kommandoen

Med ublue drivstoffpriser er dette året for kortreist båtferie. For båtfolket i Vestfold er Østre Bolærne gjestehavn et flittig frekventert mål, ikke bare for en natt eller to i lun lokal havn, men også for et godt måltid hos Alex Rossitto eller en familievandring mellom kanoner og skyttergraver på et forlatt militært fort.

Båtfolket skal ha mye av æren for at kystfortet, som engang var Forsvarets viktigste observasjonspost mot innseilingen i Ytre Oslofjord, fortsatt yrer av liv og opplevelser. Forsvaret ga i 1999 opp all sin militære aktivitet på den naturvakre øygruppen i Færder, ikke langt ut i fjorden fra Tønsberg. Og det underlig nok bare noen ganske få år etter at et nytt administrasjonsbygg med kontorer, forlegning, undervisningslokaler, kjøkken og spisesal sto ferdig i 1990. Fortet hadde sin siste viktige oppgave under den kalde krigen frem til Mikhail Gorbatsjovs maktovertagelse i Sovjetunionen i 1985. Da tøværet kom forsvant også behovet for et fort med skarp ammunisjon midt i en fredelig skjærgård. Det var først på 2000-tallet vi i fritidsbåt fikk lov til å gå i land på Bolærne. Da gjorde vi det også på alvor.

Tilbake til folket

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER