BÅTER BYTTER EIERE: Tre båtkategorier gir flere søk enn andre på Finn.

Satser på privat båtutleie i Sverige

Delingsøkonomitjenesten Boatflex satser med friske penger i det svenske markedet, og er allerede på plass i Danmark og Norge.

Publisert Sist oppdatert

Danske Boatflex har etablert seg i Norge med utleie av privatbåter på nett, og langt over hundre båteiere her i landet har nå valgt å legge ut båter for leie på Boatflex. I Danmark ligger det godt over 300 private båter til leie på nett, og nå satser delingsøkonomiselskapet for fullt i Sverige.

Les også: Tjener gode penger på båten i sommer

SKANDINAVIA: Boatflex er en dansk tjeneste med en del båter i Danmark og Norge.

–Det svenske markedet for båtutleie er mye større enn det danske, sier gründer Jakob Bojesen, som har hentet inn fem millioner friske kroner i en emisjon for å satse videre i Skandinavia. Emisjonen priser oppstartsselskapet til 18,6 millioner kroner.

Boatflex er en delingsøkonomitjeneste for båter av lignende type som Airbnb for boliger. Det koster ingenting å legge ut båten for utleie, men Boatflex tar en provisjon av utleiebeløpet for å drifte plattformen.

På Boatflex kan man finne båter til utleie i en rekke land rundt Middelhavet, i Karibia foruten Skandinavia.  I Norge er det fleste båtene privateide, mens det i Middelhavet også er en rekke profesjonelle utleiere som bruker Boatflex. Ifølge Bojesen ligger det i an år til 800 utleier på Boatflex, som nå i alt omfatter 8000 båter og 26.000 brukere.

Les også: Nordsjøen rundt på en uke (for abonnenter)

Unge vil leie ut

Forsikringsselskapet If har gjort en undersøkelse i Sverige, som viser at mange unge mennesker kan tenke seg å leie ut båten sin. Hele 68 prosent av svenske båteiere i alderen 18 til 34 år kan tenke seg å leie ut båten når de ikke bruker den, mens for de over 55 år er det kun 17 prosent som vil gjøre det samme.

–Det er en fin måte å få litt inntekter fra båten på, samtidig som man ikke trenger å ha så dårlig samvittighet for ikke å bruke båten nok, sier båtekspert Arvid Böhm hos If til svenske Båtliv.

En godt brukt seilbåt i 32-fots klassen kan leies ut for 12.000 til 15.000 kroner i måneden i høysesongen, mener han. For en motorbåt i samme størrelse ligger gjerne prisen noe høyere. Inntektene er skattbare som leieinntekter.

Les også: Flere leier båt i utlandet

Publikasjonen utgis av Norsk Maritimt Forlag. Vi gjør oppmerksom på at forlagets morselskap har en agenturavtale med Boatflex i Norge.