Båtliv i vinterland

TARGA PÅ IS: Vi startet året sesongen i isråk, med bålpanne og dieselvarmer.
TARGA PÅ IS: Vi startet året sesongen i isråk, med bålpanne og dieselvarmer.

Sesongstart «on the rocks»

Andre helgen i januar samlet vi kohorten på tre, fant frem en stabel med eikeved, slo en råk i isen og startet båtsesongen 2021 med pølser på grillen og båten fortøyd i isen.

Publisert

Det har vært en endeløs høst og vinter med selvpålagt isolasjon, karantene, kohorter, munnbind, håndsprit, nyseregler og albuehilsing. Den største trøsten i livets mest asosiale år, har vært båten. For i skjærgården der vi ferdes har det vært mer flått enn korona i sommer, og i buktene på telemarkskysten en stille lørdag i januar er det lett å lukke verden ute en liten stund mens frostrøyken driver over sjøen og lar oss «glida inn på ein våg me ikkje har visst um».

I den svarteste perioden i begynnelsen av januar, da vi ikke engang fikk lov å slippe kjentfolk over dørstokken, så streiket dieselvarmeren. Timetelleren viste at den trofaste D2en hadde gått 3300 timer på åtte år, og hadde overlevd seg selv. Samtidig snerket sjøen seg rundt reportasjebåten over natta, gradestokken viste ti blå og før vi visste ordet av det lå båten innefrosset - fjorten dager etter at en to måneder lang regnskur hadde gitt seg. Vinteren byr på varierte forhold for den som aldri tar båten på land.

To dager senere var en splitter ny Eberspächer D2 installert ombord. Vi fyrte opp Volvoen og kjørte et kvarter i fortøyningene mens isflakene sakte måtte gi tapt for propellvannet. Ut kom vi, og satte kursen mot skjærgården. Vi kom akkurat tidsnok til Paradisbukta på Håøya til å få overtak på isen og fikk slått oss inn til steinbrygga hvor vi fortøyde for storm med en tamp i en benk. Kohorten på tre steg i land og møtte en enslig snømann og noen ferske rådyrspor. Forøvrig var det myggfritt og folketomt. Vi børstet snøen av grillen som ikke hadde sett en pølse på flere måneder, fyrte bål og kløvde ved til økseskaftet knakk, og observerte i tilnærmet fullkommen stillhet den late vintersolas korte vandring over den skyfrie himmelen i sørvest.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS