IDYLL: Den kalde årstiden kan gi uforglemmelige opplevelser.
IDYLL: Den kalde årstiden kan gi uforglemmelige opplevelser.

Båtliv i mørketida kan være eksotisk, fredelig og sosialt

Høsten og vinteren byr på en ekstra bonus for den som vil la båten ligge på sjøen. Med lukket båt, rikelig strøm og varme, er denne sesongen høydepunktet for mange entusiaster.

Publisert Sist oppdatert

En av de absolutt fineste båtturene jeg har hatt, var den 22. november 2018. Det var en kald kveld, fullstendig skyfri himmel og fullmåne. Med en stor gryte hjemmelaget kyllingsuppe som sto ute på dekk i en grop i snøen, skled vi mellom holmene i mørket. Det var knapt lys i en eneste hytte, og rimfrosten på holmene reflekterte lyset fra månen. Fjorden lå som et sølvskimrende teppe. Om bord gikk dieselvarmeren for fullt, og det var gode tyve grader i salongen. Idet vi kom inn i Paradisbukta på Håøya i Porsgrunn, hørte vi knitringen fra isen rundt skroget. Vi stoppet motoren og lå stille i isen mens kyllinggryta ble varmet over gassblusset. Slike kvelder fester seg i hukommelsen fordi det er så få av dem. De har noe eksotisk ved seg, og det krever litt større anstrengelse å oppsøke dem enn å kaste fortøyningene en julidag iført kortbukser og t-skjorte.

Strekker sesongen

Fra slutten av oktober ligger de fleste naturhavnene på Øst- og Sørlandet øde – selv på de mest gnistrende, stille dagene. Det er en fantastisk tid å være på sjøen, og med relativt milde vintre gjennom flere år, ser vi at det stadig er noen som strekker sesongen litt lenger også på Øst- og Sørlandet. Da vi hadde vår forrige reportasjebåt, hadde den i perioder hjemmehavn i Bergen og ble brukt året rundt på Vestlandet. Fra Stavanger og nordover er det relativt mange som bruker båten aktivt hele året. Tommy Håvardstun i Bergens Motorbåtforening er en av de aller ivrigste.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS