Fyrferie for småbåtfolket

RESTAURERT: Drivergjengen i Fredriksvern og Gokstad Kystlag har gjort et fantastisk arbeid med hus og brygger på Svenner fyr.
RESTAURERT: Drivergjengen i Fredriksvern og Gokstad Kystlag har gjort et fantastisk arbeid med hus og brygger på Svenner fyr.

- Svenner fyr er vårt svar på Saltkråkan

Automatiseringen gjorde fyrvokteren og assistentene hans på Svenner overflødige. Derfor er vokterboligene på Korpekollen overlatt til småbåtfolket og til gjester som ankommer med MS Viksfjord fra Stavern. «Svenner er et paradis for oss som ikke har bobåt», sier glade gjester til Båtmagasinet.

Publisert

Selv om fyrstasjonen er avbemannet har det neppe noen gang før vært så folksomt på den lille øygruppen som nå. Ikke bare er den populære naturhavna Fyrhavna stort sett full av fritidsbåter det meste av sesongen. Også bygningene på Fyrodden er åpne for overnattingsgjester, takket være fyrfrelste ildsjeler i Kystlaget Fredriksvern i Stavern og Gokstad Kystlag i Sandefjord som vedlikeholder og drifter det populære reisemålet.

3 000 årlige dugnadstimer

– Vi leier fyret av Kystverket og har hovedansvaret for at bygninger og brygger holdes i god stand. Frivillige medlemmer i de to kystlagene står for et nærmest uavbrutt vedlikehold, sier lederen i drivergruppa, Ronny Mathiesen. Det meste av jobben skjer i tett samarbeid med Riksantikvaren. 3 000 årlige, frivillige ubetalte dugnadstimer står det respekt av.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS