Båten min: Bertram Moppie 20 HT

KLASSIKER: En Bertram 20 Moppie fra 1966 er en nytelse for øyet.
KLASSIKER: En Bertram 20 Moppie fra 1966 er en nytelse for øyet.

Jeanettes «American dream»

Jeanette Wiberg-Jensen og samboeren Helge Pedersen har brukt vinteren på å pusse opp klassikeren Bertram Moppie 20 HT. Nå er drømmen å gjøre renovering av de amerikanske klassikerne til levebrød.

Blant nostalgikere i båtkretser vekker navnet Bertram følelser. I dag er det amerikanske båtmerket synonymt med mektige sportsfiskebåter i flere etasjer og høye «tuna towers» der føreren både kan speide etter tunfisk og stå baklengs å manøvrere når tunfisken sitter på kroken. Allerede i 1960 tok Bertram Yachts i bruk den legendariske designeren Ray Hunts skarpe V-bunnskrog. I dag bygger Bertram Yachts mektige havfiskebåter fra 35 til 61 fot, men mange av de gamle klassikerne får det til å klø i entusiastiske fingre fortsatt. Jeanette Wiberg-Jensen og Helge Pedersen i Moss er to helfrelste Bertram-entusiaster, som har lagt sin elsk på de klassiske, amerikanske båtene.

C. Raymond Hunt (1908-1978)

Hunt regnes som opphavsmannen til det skarpe V-bunnskroget, som han patenterte under navnet «Hunt Deep-V». Han mente at racingsskrog skulle ha 24 graders bunnvinkel, og at båter designet for lavere hastigheter skulle ha 22 graders bunnvinkel. Du kan lese mer om Charles Raymond Hunt på huntdesigns.com.

Satser på heltid

- Etter å har drevet i båtbransjen med opplag og båtsalg i mange år, sa kroppen stopp etter det syvende hjerteinfarktet, forteller Helge Pedersen på brygga ved kanalen i Moss.

RENOVERT: Setene er de originale, som er blitt renset og har fått nye rammer.
RENOVERT: Setene er de originale, som er blitt renset og har fått nye rammer.

Vi står ved en skinnende Bertram Moppie 20 HT, som nylig er sjøsatt etter en vinter med omsorgsfull renovering. Sammen med samboeren Jeanette Wiberg-Jensen har han brukt mye tid på å sette klassikeren fra 1966 i original stand.

- Det er et smykke av en båt, sier Jeanette, som har blitt helfrelst på Bertram-båtene, og ønsker å drive med renovering av denne typen båter på heltid.

- Etter at vi gikk i gang med dette prosjektet, har jeg lært utrolig mye. Nå har vi et par andre Bertramprosjekter på gang, og jeg har sagt opp jobben for å kunne satse på dette, forteller Jeanette.

Fra 1966

NYTT: Noen justeringer er gjort for å tilpasse båten nordiske forhold, som nytt bord og oppbevaringsplass under dollbordet.
NYTT: Noen justeringer er gjort for å tilpasse båten nordiske forhold, som nytt bord og oppbevaringsplass under dollbordet.

- Ray Hunt har designet båter for Boston Whaler, Chris Craft, Grand Banks, Grady-White, Estbay 38, samt båter for US Coast Guard, forteller båtentusiasten Helge Pedersen, og fortsetter.

- Bertram Yachts var forut for sin tid ikke minst når det gjelder skrogdesign, og flere av modellene har blitt ikoner og samlerobjekter som vekker oppsikt hvor enn de dukker opp.

- Denne båten har gått som oppsynsbåt, eller «Park Ranger Boat» i Yellowstone National Park i USA. Vi fikk kjøpt den i Stockholm og fraktet den hjem, og i vinter har vi restaurert den med fokus på å beholde mest mulig av det originale. Det er viktig for oss at patinaen er mest mulig intakt, supplerer Jeanette.

Mye originalt

Moppien har gjennomgått en omfattende renovering i vinter. Mye tid har gått med til å bevare mest mulig av det originale, men også til å skaffe originalt utstyr.

- Vi har slipt ned, grunnet og lakkert skroget i original farge, satt inn ny syrefast bensintank, byttet alle ruter til nye laminerte glass, renovert setene, montert nye sidekalesjer under hardtop, motorrommet er renovert og motor og drev har fått en full service. Etter mye eksperimentering klarte vi også å blande riktig farge til bunnstoffet. Det gikk med mange liter bunnstoff før vi traff, humrer Pedersen.

ENTUSIASTER: Jeanette Wiberg-Jensen og Helge Pedersen i Moss har brukt vinteren på å renovere sin 20 Moppie.
ENTUSIASTER: Jeanette Wiberg-Jensen og Helge Pedersen i Moss har brukt vinteren på å renovere sin 20 Moppie.