Båtjuss

FJERNING: Kan en båt fjernes uten eierens tillatelse, spør en leser.
FJERNING: Kan en båt fjernes uten eierens tillatelse, spør en leser.

Rett til båtplass

Publisert Sist oppdatert

Jeg har i mange år vært leser av Båtmagasinet og nå har jeg noen spørsmål som jeg håper å få svar på. Det gjelder én eller flere båter (13–18 fot) som ligger i en liten privat båthavn uten tillatelse. Kan jeg som grunneier kreve betaling eller en avgift per år selv om brygger og forankring ikke er ordnet? Kan den som har lagt båt i havn på privat område uten å spørre om tillatelse rette noe krav på plassen og eventuelt gratis bruk for ettertiden? Hvis grunneier ber båteier flytte båten, og dette ikke skjer, kan grunneier for eksempel flytte båten til et «farligere» sted uten ansvar for båten senere? Håper at det kan gis noen svar på disse for meg litt vanskelige spørsmål.

SVAR: Dersom en båteier vil finne seg en fast fortøyning/havn på et område som er underlagt privat eiendomsrett, må han eller hun ha tillatelse fra grunneieren. Dette betyr at båter som ligger i en båthavn må ha tillatelse fra grunneieren, eller den som etter avtale eller annet rettsgrunnlag har rett til å råde over grunnen.

I ditt tilfelle betyr det at du kan kreve betaling eller be båteieren finne seg en annen båtplass. At det ikke er spesielle brygge- eller fortøyningsfasiliteter er i prinsippet uten betydning – annet enn for prisen. Den som har lagt båten i en båthavn uten å spørre om tillatelse, kan som hovedregel ikke kreve noen rett til båtplass eller gratis bruk. Du synes å tenke på det som kalles hevd, men en hevdet rett forutsetter at den som krever hevd har vært i aktsom, god tro og utøvd hevdsbruken i minst 20 år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS